Bellen op de fiets in Nederland? Dat kost je 95 euro!

Wie dit jaar vanaf 1 juli in Nederland belt of appt op de fiets en wordt betrapt, heeft een serieus probleem. In dat geval krijg je een boete van 95 euro.

31/01/2019 - Tekst: Redactie // Foto's: Rapha

Volgens Nederlandse kranten wordt deze verkeersboete nog deze week besproken in de wekelijkse ministerraad. De hoogte van het bedrag zou zijn vastgesteld op basis van boetes voor andere overtredingen in het verkeer. Een voorbeeld: fietsers die betrapt worden bij het rijden door rood licht zijn ook 95 euro kwijt.

Een autobestuurder die achter het stuur een telefoon in de hand heeft, is echter duurder uit. De boete daar is 240 euro. Het verschil in hoogte zou te maken hebben met de risico’s in het verkeer: een automobilist kan bij overtreding veel meer schade (aan anderen) toebrengen.

Het wordt vanaf 1 juli in Nederland tijdens het besturen van alle voertuigen verboden om een ‘mobiel elektronisch apparaat’ vast te houden. De beleidsbepalers bij onze noorderburen kiezen bewust voor deze omschrijving, omdat deze ruimer is dan ‘mobiele telefoon’. Je weet nooit welke apparaten er in de toekomst bij komen…

De Nederlandse minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) liet zich eerder al uit over het aankomende smartphoneverbod op de fiets: “Als je je in het verkeer begeeft, dan moet je je aandacht erbij houden. En niet bezig zijn met je mobiele telefoon.” Nu nog gebruikt gemiddeld 49 procent van de Nederlanders een mobieltje op de fiets.

Tags:

Gerelateerde artikels

nieuws Slechts 62 procent van fietsers rijdt met voor- en achterlicht. Tijd voor actie!
29/10/2018 - Redactie

Slechts 62 procent van fietsers rijdt met voor- en achterlicht. Tijd voor actie!

‘Kijk verder’. Met die slogan is in Nederland een campagne op sociale media gestart om fietsers bewust te maken van het belang van kwalitatief goede fietsverlichting. Dit draagt volgens initiatiefnemer RAI Vereniging bij aan betere zichtbaarheid in het donker en geeft bovendien de fietser maximaal zicht op de weg en omgeving. Het aantal fietsslachtoffers in het verkeer moet met de campagne omlaag.