Castellania eert Coppi met naamswijziging van zijn geboorteplaats

Het mooie aan wielerland Italië is dat men kampioenen daar altijd blijft eren. Ook na hun dood. Het regiobestuur heeft Castellania, geboorteplaats van Fausto Coppi, omgedoopt tot Castellania Coppi.

26/03/2019 - Tekst: Redactie // Foto's: Giro d'Italia

Op 15 september 1919 werd Fausto Coppi geboren in het Noord-Italiaanse plaatsje. Bijna honderd jaar geleden dus. In hetzelfde dorpje ligt hij nu ook begraven, samen met zijn broer Serse. Coppi overleed al zeer jong, op veertigjarige leeftijd aan de gevolgen van malaria. Zijn veel te vroege dood heeft zeker bijgedragen aan zijn mythische status. Niet alleen in Italië, maar ook daarbuiten.

De naamswijziging is niet de enige manier waarop Castellania Coppi en de Italianen de herinneringen aan ‘Il Campionissimo’ levend houden. Later dit jaar finisht de eerste etappe van de Giro Rosa (de Ronde van Italië voor vrouwen) voor het graf van Fausto en zijn eveneens te jong gestorven broer Serse. Daarnaast komen er verschillende toertochten in de plaats aan.

In 2017 startte de veertiende etappe van de honderdste Giro d’Italia in Castellania. Tom Dumoulin, de latere eindwinnaar van de Giro, bezocht destijds het graf van de vijfvoudig Giro-winnaar (foto: Giro d'Italia).

Tags:

Gerelateerde artikels

Productnieuws De slimme fietsverlichting van BBB Cycling
De slimme fietsverlichting van BBB Cycling
29/10/2019 - Cyclefeed

De slimme fietsverlichting van BBB Cycling

Nooit meer overvallen door de duisternis! De nieuwe verlichting van BBB is voorzien van allerlei slimmigheidjes. Zoals een extra fel knipperlicht voor overdag waardoor je extra opvalt bij andere weggebruikers en dus veiliger over de weg beweegt. Of een stadsstand waardoor je batterij kunt besparen. Vergeet je dit? Dan kan je ook gaan voor lampen die automatisch overschakelen op het knipperlicht om batterij te besparen en die je veilig thuisbrengen.