Fietsen over 218.000 plastic bierbekers

Weleens over 218.000 plastic bierbekers gereden? Neen? Ga dan eens naar het Nederlandse Zwolle. Daar is deze week een fietspad geopend. De strook van 30 meter is gemaakt van 1.000 kilogram huishoudelijk plastic. Dat is precies net zoveel plastic als nodig is voor de productie van al die duizenden bierbekers.

12/09/2018 - Tekst: Redactie // Foto's: Plastic Road

De plastic berg wordt elke dag wat hoger. Bij elkaar produceren we ieder jaar 320 miljoen ton aan plastic afval. Een groot deel komt terecht op plaatsen waar je dat liever niet wil. Denk aan de oceaan. Wat doe je dan? In Nederland bedachten ze een fietspad gemaakt van gerecycled plastic. De zogeheten Plastic Road moet bijdragen aan het oplossen van het mondiale afvalprobleem.

Volgens de makers van het fietspad is het de eerste zogeheten Plastic Road ter wereld. In november komt er een tweede plastic pad op een andere plek in de provincie waartoe de stad Zwolle behoort (Overijssel). Met deze pilots wil men bekijken of de plastic fietspaden interessant zijn om op meerdere plaatsen te ontwikkelen.

De Plastic Road bestaat uit prefab-elementen van 2,4 meter bij 3 meter. Die worden als een soort van kliklaminaat aan elkaar gekoppeld. Een stuk weg dat beschadigd is, kan relatief gemakkelijk worden vervangen. Onder het wegdek zit een holle ruimte voor kabels en leidingen en opslag van regenwater.

Slimmeriken die denken dat de weg gemakkelijk kan smelten en beschadigen, hebben het mis. Smelten gebeurt volgens de bedenkers pas bij temperaturen vanaf 100 graden. En ook al vertoont het weerbeeld steeds meer extremen, dergelijke temperaturen zullen voorlopig toch niet gehaald worden…

Tags:

Gerelateerde artikels

nieuws Dit is de Grinta! store van deze week: Minne Sport
17/02/2019 - Redactie

Dit is de Grinta! store van deze week: Minne Sport

Bij Minne Sport in Ieper staat men voor een persoonlijk aanpak en advies op maat. En dat loont, want Minne Sport werd verkozen tot 'Tweewielerwinkel van het jaar 2018'! Elk type fietser wordt in zijn of haar zoektocht stap voor stap begeleid. Iedereen die bij Minne Sport een fiets koopt wordt eerst gemeten – een zogenaamde 'bikefit' – waardoor de fiets je als gegoten zit. Bovendien kun je alle fietsen testen op een afgesloten testparcours.