Fietsers verkiezen goed wegdek boven kortste route

Universiteit voert onderzoek uit onder 728 fietsers.

17/03/2016

Een fietspad met vlak wegdek van hoge kwaliteit is voor fietsers belangrijker dan een kortere route.  Dat blijkt uit een masterstudie dat werd uitgevoerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het onderzoek had tot doel een beter inzicht te krijgen in de omgevingskenmerken die het fietsen stimuleren en die bepalen welke route fietsers uiteindelijk verkiezen.

Voor het onderzoek werd aan 728 fietsers gevraagd een keuze te maken tussen routes die van elkaar verschilden wat betreft reistijd en route-comfort. Uit het onderzoekt blijkt dat het type fietspad, de kwaliteit van het wegdek en het ontwijken van hellingen meer invloed hebben op de routekeuze dan het verkorten van de reistijd. Het belang van de wegdekkwaliteit wordt bovendien groter naar mate de ritafstand toeneemt. De deelnemers gaven ook aan dat route-comfort een positieve invloed heeft op de keuze om effectief te gaan fietsen.

Reistijdverkorting is dus geen prioriteit, maar heeft – niet onlogisch - wel een grotere impact bij woon-werkverkeer dan bij tochtjes met recreatieve doeleinden. De onderzoekers concluderen dat er bij het uittekenen van verkeersmodellen meer aandacht moet gaan naar de kwaliteit van de fietsinfrastructuur. De stad Zwolle heeft alvast aangekondigd om de aanbevelingen lokaal te zullen toepassen.

Tags:

Gerelateerde artikels

nieuws Corona doet afscheidswedstrijden Frederik Van Lierde in de soep draaien
21/08/2020 - Joyce Verdonck

Corona doet afscheidswedstrijden Frederik Van Lierde in de soep draaien

In Grinta! 81 brengen we een eerbetoon aan triatleet Frederik Van Lierde die aan zijn afscheidsjaar bezig is. Helaas in het in deze coronatijden niet eenvoudig om een up-to-date artikel te plaatsen in een magazine. Twee dagen nadat Grinta! in druk ging, kwam het nieuws dat de allerlaatste wedstrijd van Van Lierde geannuleerd werd. Van Lierde wou afzwaaien in Ironman Nice in oktober, ‘zijn’ Nice, want hij won er al vijf keer. Hij droomde van een zesde zege om in schoonheid een punt te zetten achter zijn carrière.