Primeur voor Zwolle: eerste plastic fietspad ter wereld

Waar de meeste fietspaden van asfalt, beton en klinkers zijn, gaat Zwolle het heel anders doen. De Nederlandse stad krijgt een fietspad van gerecycled plastic. Volgens de gemeente is het de eerste zogeheten PlasticRoad wereldwijd.

11/06/2018 - Tekst: Redactie // Foto's: KWS/ gemeente Zwolle

De strook moet in september klaar zijn. Tegen die tijd ligt er een pad van circa 30 meter dat in eerste instantie bedoeld is om te bekijken of de techniek haalbaar is. Volgens leverancier KWS is de constructie licht van gewicht en een duurzaam alternatief voor traditionele wegen. Het plastic zou drie keer langer mee gaan dan een gemiddelde weg.

De gemeente Zwolle was er snel bij en kreeg daarom de eerste pilot toegewezen. Op een nog nader te bepalen locatie in de provincie Overijssel (waartoe ook Zwolle behoort) komt een tweede pad van plastic.

De PlasticRoad wordt gemaakt van plastic wegelementen. Die worden voorbereid in de fabriek, waardoor het teren van de weg niet meer nodig is. Er komen holle ruimtes in de constructie, bedoeld voor kabels, leidingen en waterafvoer. Dit is volgens de bedenker milieuvriendelijk. Bovendien zou het daardoor gemakkelijker worden om werkzaamheden aan het riool uit te voeren.

Tags:

Gerelateerde artikels

nieuws Met Think Pink op weg naar We Ride Flanders: Werk aan de winkel!
24/11/2017 - Bart De Schampheleire

Met Think Pink op weg naar We Ride Flanders: Werk aan de winkel!

Op zaterdag 31 maart 2018 nemen negentig lotgenotes en buddies in het shirt van Think Pink deel aan We Ride Flanders, de cyclosportieve versie van de Ronde van Vlaanderen. Grinta! hoofdredacteur Bart neemt als buddy lotgenote Dorien op sleeptouw. Kwestie van een beetje doelgericht te kunnen trainen ging het duo eerst bij NeaForma in het Oost-Vlaamse Hillegem langs voor een inspanningsproef.