Storm op komst! Ideaal weer voor het NK Tegenwindfietsen

Zaterdag trekken er naar verwachting driehonderd stormlustige fietsers naar de Oosterscheldekering in de Nederlandse provincie Zeeland. Daar wordt het Nederlands kampioenschap Tegenwindfietsen gehouden.

07/12/2018 - Tekst: Redactie // Foto's: Gazelle

Het is de vijfde keer dat het kampioenschap plaatsvindt. Volgens de weermannen is de storm van zaterdag krachtig genoeg om de wedstrijd opnieuw te houden. Zij rekenen op minstens windkracht zeven. Stormzekerheid is de belangrijkste voorwaarde om groen licht te geven voor het ietwat bizarre fietsevenement.

Met de wind op kop rijden de deelnemers (tweehonderd individuen en 25 teams van vier personen) op een gewone stadsfiets met terugtraprem over de Oosterscheldekering. Die rit in lijn is 8,5 kilometer lang. Maar degenen die al eens hebben deelgenomen, weten dat dit een loodzware onderneming is waaraan geen einde lijkt te komen.

Onderweg staat er langs het parcours een lichtwand van honderd meter. Hierop is te zien hoe hard het precies waait. De kleuren op het scherm met ledlichten geven dat aan. Hoe harder de wind, hoe paarser het licht is. Er zijn tien analoge windsensoren die de windsnelheid onafgebroken meten.

Brentjens eerste winnaar

Het NK Tegenwindfietsen werd tot dusver gehouden in 2013, 2014, 2015 en 2016. Afgelopen jaar bleef de storm liggen en was er geen kampioenschap. Begin dit jaar zag het ernaar uit dat er toch tegen de wind in gebeukt kon worden, maar toen kwam de wind vanuit de verkeerde richting. Eerdere winnaars zijn ex-mountainbiker Bart Brentjens, Wouter Mesker, Pico de Jager en Teun Sweere.

Tags:

Gerelateerde artikels

nieuws Flanders De Ronde: Zwift toppers ontmoeten mekaar in levende lijve
20/03/2018 - Steven Verniers

Flanders De Ronde: Zwift toppers ontmoeten mekaar in levende lijve

In ons land zijn al meer dan tienduizend fietsers op Zwift actief en een deel daarvan nam sinds oktober wekelijks deel aan een regelmatigheidscriterium van de Belgian Zwift Riders. De beste tien in elke categorie namen het afgelopen zondag tegen elkaar op tijdens het eerste officiële Zwift event in ons land. 'Flanders De Ronde', in de lokalen van Cycling Power Ghent, was voor de deelnemers meteen ook een eerste gelegenheid om elkaar in levende lijve te bekampen.

nieuws Dit is de Grinta! store van deze week: Van Eyck Sport (Dadizele)
21/10/2018 - Redactie

Dit is de Grinta! store van deze week: Van Eyck Sport (Dadizele)

Van Eyck Sport in Dadizele heeft in hoog tempo naam gemaakt als West-Vlaamse tak van de bekende fietsenzaak met hoofdzetel in Aalst. Opvallend veel bezoekers spreken Frans. De winkel is dan ook uitstekend gelegen voor klanten uit Henegouwen en het noorden van Frankrijk. Naast de vele fietsen vindt u kledij, helmen, brillen, schoenen, onderdelen, accessoires en een uitgebreid gamma sportvoeding tegen uiterst scherpe prijzen.

dossiers Hoe Liv met haar Women’s Event fietsende vrouwen inspireert...
05/06/2018 - Redactie

Hoe Liv met haar Women’s Event fietsende vrouwen inspireert...

Wat als je nog nooit op een racefiets of mountainbike hebt gereden of een duwtje in de rug wel kunt gebruiken? Het Liv Women’s Event is dan een ideale plek. Afgelopen zaterdag (2 juni), tijdens de eerste editie van deze wieler- en mountainbikehappening, kregen honderd fietsende vrouwen een pak tips. En daar bleef het niet bij: uiteraard sprongen de sportievelingen op de fiets voor een rit. Een verslag.