Volvo en POC ontwikkelen nieuwe crashtests voor helmen

Fietshelmen worden al jaren in laboratoria op hun kwaliteit getest, maar zoals dat zo vaak gaat in een labo-opstelling is het ook bij de test van de fietshelmen slechts een simulatie van wat er zich in werkelijkheid voordoet. Fietshelmenfabrikant POC en autoconstructeur Volvo gaan nu een stap verder met een crashtest voor fietshelmen tegen auto’s.

04/06/2019 - Tekst: Bart De Schampheleire

Volvo is altijd al een voortrekker geweest op gebied van actieve en passieve veiligheid en met de samenwerking met POC willen ze op dat elan verder doorgaan. Het Volvo-POC onderzoeksproject bestaat uit een reeks van specifiek ontwikkelde crashtests in het beroemde autotestlabo van Volvo in Göteborg. Bij de tests werd een POC-helm op een zogeheten ‘dummy-hoofd’ gemonteerd en op verschillende zones tegen de motorkap van een Volvo personenwagen gekatapulteerd. In eerste instantie wil POC met deze informatie zijn fietshelmen veiliger maken, al lees je tussen de lijnen van het perscommuniqué door dat de beide partijen voorstander zijn van nieuwe en volledigere kwaliteitstesten voor fietshelmen waarbij meer rekening wordt gehouden met werkelijke omstandigheden. De labotests van fietshelmen bestaan vandaag vooral uit valtesten waarbij een dummyhoofd in de helm wordt gemonteerd en op een vlak aambeeld en een aambeeld met een hoek van negentig graden valt.

Benieuwd of de Zweedse samenwerking navolging zal krijgen van andere autoconstructeurs en fietshelmfabrikanten.

Tags:

Gerelateerde artikels

nieuws Grinta! Ride VDB4EVER: God herleeft
18/10/2019 - Steven Verniers

Grinta! Ride VDB4EVER: God herleeft

12 oktober 2019 is het. Exact tien jaar na de datum die even verderop op een grafsteen gebeiteld staat, kom ik voor het eerst in het hart van Ploegsteert. Een gehucht bekend van de gelijknamige song van Wannes Capelle, en uiteraard nog meer van het fenomeen dat er opgroeide: Frank Vandenbroucke. De Hostellerie de la Grand Place, heimat van het Godenkind, ontvangt honderdveertig fietsers om VDB te herdenken in deze Grinta! Ride. Tien jaar later herleeft God in de schaduw van de kerk.