Volvo en POC ontwikkelen nieuwe crashtests voor helmen

Fietshelmen worden al jaren in laboratoria op hun kwaliteit getest, maar zoals dat zo vaak gaat in een labo-opstelling is het ook bij de test van de fietshelmen slechts een simulatie van wat er zich in werkelijkheid voordoet. Fietshelmenfabrikant POC en autoconstructeur Volvo gaan nu een stap verder met een crashtest voor fietshelmen tegen auto’s.

04/06/2019 - Tekst: Bart De Schampheleire

Volvo is altijd al een voortrekker geweest op gebied van actieve en passieve veiligheid en met de samenwerking met POC willen ze op dat elan verder doorgaan. Het Volvo-POC onderzoeksproject bestaat uit een reeks van specifiek ontwikkelde crashtests in het beroemde autotestlabo van Volvo in Göteborg. Bij de tests werd een POC-helm op een zogeheten ‘dummy-hoofd’ gemonteerd en op verschillende zones tegen de motorkap van een Volvo personenwagen gekatapulteerd. In eerste instantie wil POC met deze informatie zijn fietshelmen veiliger maken, al lees je tussen de lijnen van het perscommuniqué door dat de beide partijen voorstander zijn van nieuwe en volledigere kwaliteitstesten voor fietshelmen waarbij meer rekening wordt gehouden met werkelijke omstandigheden. De labotests van fietshelmen bestaan vandaag vooral uit valtesten waarbij een dummyhoofd in de helm wordt gemonteerd en op een vlak aambeeld en een aambeeld met een hoek van negentig graden valt.

Benieuwd of de Zweedse samenwerking navolging zal krijgen van andere autoconstructeurs en fietshelmfabrikanten.

Tags:

Gerelateerde artikels

nieuws UITGELEZEN: 1969 – Het jaar van Eddy Merckx
14/07/2019 - Frederik Backelandt

UITGELEZEN: 1969 – Het jaar van Eddy Merckx

Na ‘Eddy Merckx - De Biografie’ dachten we dat het welletjes zou zijn geweest met boeken over Eddy Merckx. Niets is minder waar. Elk wielerjaar is een Merckx-jaar. Elk jaar is er wel een aanleiding om een boek over Eddy Merckx te produceren. Ook in 2019, vijftig jaar na zijn eerste Tourzege. Het mooiste Merckx-boek in het rijtje titels dat dit jaar verscheen, is ongetwijfeld het vierde Merckx-boek van Johny Vansevenant.