Deel dit artikel:

Weektip: wanneer vervang je je helm?

De helm is een onmisbaar onderdeel van de uitrusting van elke renner. In de praktijk blijkt dat veel renners (te) lang met dezelfde helm rondrijden. In deze weektip alles over tijdige vervanging van de helm.

Werd het tot begin deze eeuw niet altijd nodig geacht om met een helm op van huis te vertrekken, vandaag de dag is het dragen van een helm standaard voor (vrijwel) elke renner, prof of wielertoerist. Het waarborgt de veiligheid van jezelf én van medefietsers in de groep. Velen schaffen een kwaliteitshelm aan, maar bij tijdige vervanging wordt niet of zelden stilgestaan. Terwijl dat van groot belang is om de goede bescherming van het hoofd te kunnen garanderen. Wanneer ga je voor een nieuwe?

Bij een val

Als je met je fiets onderuit gaat en met je hoofd de grond raakt, is de helm daarna vrijwel zeker waardeloos. Er ontstaan waarschijnlijk scheuren in het EPS-schuim of barsten in de verbinding tussen het EPS-schuim en de buitenschaal. Soms is de schade zichtbaar, soms helemaal niet. Bij scheuren, deuken en barsten is de hoofdbescherming niet meer gewaarborgd. Het is in dat geval  een kwestie van een nieuwe aanschaffen (of gebruikmaken van het voordelige vervangingsprogramma dat enkele merken bieden).

Heb je de helm opgeborgen op een plank in de opbergkast? Of maak je onderweg weleens een stop en hang je de helm aan het stuur? Ook voor deze (en meer) omstandigheden geldt: als de helm in zulk soort situaties op de grond is gevallen, is het nodig om naar een andere uit te kijken.

Bij ouderdom

De meesten van ons vallen gelukkig niet frequent. Maar ook als je jarenlang rechtop blijft, is het nodig om naar een nieuwe helm uit te kijken. De meeste fabrikanten van helmen raden het aan om drie tot vijf jaar na aanschaf een nieuwe helm te kopen. Dat is niet zozeer een verkoopargument, maar vooral een veiligheidsargument. De zonnestralen die op de schaal schijnen en transpiratie zorgen voor een beperkte levensduur. De kwaliteit van het EPS-schuim en lijmverbinding wordt minder. Daardoor is de veiligheid niet meer optimaal.

Sommigen vragen zich nu wellicht af wanneer zij voor het laatst een helm hebben aangeschaft. Is het drie, vier, vijf jaar of misschien al langer geleden? Stop met nadenken en kijk naar de binnenkant van de helm. Daar zit in de meeste gevallen een sticker met een productiedatum in verwerkt. Natuurlijk zegt het productiemoment niet alles, want het gaat om het daadwerkelijke gebruik.

In topconditie

Tot slot nog een paar tips om de helm langer in topconditie te houden. Spoel na een langere training de helm af, zodat het zweet eraf gaat. Zorg ook dat de padding een wasbeurt krijgt. De padding is vaak gemakkelijk uit te helm te verwijderen (via pinnen of klittenband). Stop de padding in een waszak (omdat deze nogal klein is) en was deze op een niet al te hoge temperatuur (30 graden). Laat je helm na een fietsrit niet onnodig lang in de volle zon liggen.