Deel dit artikel:

Weektip: zo reken je af met teken

Het tekenseizoen is begonnen. En dus moeten we in de bossen en graslanden extra alert zijn. In deze weektip een aantal adviezen hoe je je beschermt en hoe je moet handelen bij een beet. Daarmee verklein je de kans op overdracht van ziekte.

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze houden zich vooral schuil in het hoge gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen. Teken vallen niet uit bomen, zoals weleens wordt gedacht.

Bedek de huid

Met name de mountainbikers en gravelbikers die bosrijke omgeving opzoeken, lopen de kans op een tekenbeet. Voor wielrenners die op de weg blijven, is het risico iets kleiner. Je kunt jezelf enigszins beschermen door de huid zo veel mogelijk te bedekken. Trek bijvoorbeeld hogere sokken aan en kies in de bossen voor arm- en beenstukken. Al zal dat laatste niet aangenaam zijn als de temperatuur hoog is. Voordat je de natuur in gaat, kun je je kleding ook inspuiten met een insectenwerend middel waarin DEET zit. De huid insmeren met zo’n middel kan ook.

Verwijder de teek

Heb je een paar uur in de bossen gefietst, dan is het belangrijk dat je je huid controleert op de aanwezigheid van teken. Het op tijd en correct verwijderen van teken verkleint namelijk de kans op ziekteoverdracht. Voor de meeste ziektes geldt dat de kans dat ze worden overgedragen veel kleiner is als de teek binnen 24 uur na het vastbijten wordt verwijderd.

De manier waarop je een teek verwijdert, luistert nauw. Als het beestje beschadigd raakt kan het zijn maaginhoud legen en neemt de kans op ziekteoverdracht toe. Er zijn diverse hulpmiddelen hiervoor verkrijgbaar, denk onder meer aan een tekentang en tekenlasso. Je kunt ook langs de huisarts gaan. Breng geen alcohol of jodium op de huid aan voordat je de teek hebt verwijderd. Ontsmet altijd pas nadien.

Meestal is er niets meer aan de hand als je de teek juist en op tijd hebt verwijderd. Het is nog wel zaak dat je de plek van de beet een paar weken controleert. Als er een rode kring om de beet komt, kan dat duiden op de ziekte van Lyme. Dit gaat dan vaak gepaard met andere klachten, zoals koorts, spierpijn en tintelingen. In zo’n geval zet je altijd de stap naar een huisarts.