Deel dit artikel:

Onze eigenzinnige selectie van fietsboeken

Omdat we in deze COVID-19-tijden af en toe best ook eens iets anders doen dan fietsen, selecteerde onze blogger geheel op eigen(zinnige) wijze drie boeken die op één of andere manier te maken hebben met de fiets. Geen ‘De Renner’, en deze keer ook geen biografieën of neergeschreven dopingbekentenissen van gepensioneerde renners.

Bert Wagendorp – Ventoux (2013)

De Mont Ventoux is niet zelden een hoofddoel voor (beginnende) fietsers. Zo ook voor de zes vrienden die in het boek van Bert Wagendorp richting de Provence trekken, met een dramatische afloop. Dertig jaar later trekken de hoofdrolspelers – van wie de vriendschapsband volledig vervaagd is – opnieuw naar de plaats des onheils. Gaandeweg kom je als lezer te weten welke intriges er speelden, en wie welke geheimen zo lang met zich heeft meegedragen. Ondanks de tragiek in het boek, brengt Bert Wagendorp de Provence helemaal tot leven in de gedachten van de lezer. Voor wie zelf al met vrienden afreisde naar de Ventoux om de Puist van de Provence te bedwingen, komen er in het boek waarschijnlijk een aantal herkenbare zaken terug. Niet in het minst het naartoe leven naar de trip en het haantjesgedrag ter plaatse. Nu het ernaar uitziet dat we de komende zomer niet zullen kunnen reizen, is het lezen van Ventoux de beste manier om – toch op z’n minst in gedachten – op een zonnig terras in Malaucène te geraken.

Mart Smeets – Een Lange Ontsnapping & De Kopgroep (1997 & 1999)

Hoewel Mart Smeets vooral gekend is als wielerjournalist en gastheer van de Tourtalkshow ‘De Avondetappe’, schreef Smeets een aantal romans in de kantlijn van de wielersport. Een lange Ontsnapping en De Kopgroep zijn twee verhalen die elkaar opvolgen. Na de oorspronkelijke druk werden ze nog samen aangeboden in één boek. Hoofdrolspeler is sportjournalist Stijn Miller, duidelijk een alter-ego van Smeets. Miller geraakt als kleine jongen gebeten door de koers dankzij de Tourstart van 1954 in Amsterdam. Dankzij een liefde voor de wielersport en de pen rolt hij in het milieu. Hoe langer hij in het vak zit, hoe meer hij te zien krijgt van het reilen en zeilen achter de schermen van de wielerkaravaan. Maar ook over het nomadenleven van de sportjournalist doet Miller (of is het toch Smeets?) een aantal deuren open. Nadien schreef Smeets ook nog De Afrekening (2010), waarin de inmiddels uitbollende Stijn Miller naar aanleiding van de Tourstart in Nederland nog één keer gevraagd wordt om zijn expertise te delen, en waarin hij vervolgens belaagd wordt omdat hij verkeerde keuzes heeft gemaakt, of simpelweg omdat hij te veel weet over het wielerwereldje.

Sven Remijnsen – De Beste Tour Aller Tijden (2013)

Schrijver Sven Remijnsen beschikt ongetwijfeld over een grote verbeelding. In De Beste Tour Aller Tijden dwingt hij de organisatie van de Tour de France zover dat ze een waanzinnige editie van de Ronde van Frankrijk op poten zetten om voor ééns en voor altijd te bepalen wie de beste Tourrenner uit de geschiedenis is. Fietsende helden over generaties heen nemen het in 23 etappes tegen elkaar op. De Beste Tour Aller Tijden tilt de meest heroïsche duels uit de geschiedenis van de Tour naar een hoger niveau door ze met elkaar te mengen. Deze explosieve cocktail blaast de grens tussen fictie en realiteit helemaal weg, waardoor je als lezer terechtkomt in een onwaarschijnlijk verhaal. Remijnsen zet de poort naar je verbeelding helemaal open, waardoor bijna zelf een rugnummer opspeldt tussen kleppers als Contador, Armstrong, Merckx, Coppi en Zoetemelk. De Beste Tour Aller Tijden is de snelste manier om de volledige Toergeschiedenis te leren kennen, al moet je wel even opzoeken wie effectief ooit tegen elkaar streed en wie niet.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE