Hardlopen: een goed sportalternatief in wintertijd

Er zijn genoeg fietsers die hun racefiets opbergen nu de koudere maanden van het jaar aanbreken. In plaats daarvan trekken zij de hardloopschoenen aan. Hardlopen is een prima sportalternatief.

09/11/2017 - Tekst: Redactie // Foto's: Asics

Hardlopers belasten het hart- en vaatsysteem meer dan fietsers doen. Mensen die zo’n drie kwartier hardlopen zien al een positief effect op de conditie, terwijl je bij fietsen toch wat langer in het zadel moet zitten voor een echt goede work-out.

Bij hardlopen belast je net als bij fietsen de spiergroepen in het lagere deel van het lichaam, al is de exacte spierinzet natuurlijk wel anders. Het verschilt immers of je loopt of de pedalen laat draaien. Bijkomend voordeel is dat je bij hardlopen ook de spieren in het bovenste deel van het lichaam (schouders, bovenarmen, hoge rug) aanspreekt. Het komt je stabiliteit ten goede, je lichaam wordt sterker. Je verkleint de kans op blessures bij het fietsen.

De belasting van het hart en de spiergroepen zijn dus enigszins vergelijkbaar. Daardoor verloopt de overgang van fietsen naar hardlopen en vice versa vrij snel. Mede om die reden is hardlopen een uitstekende keuze om je conditie en kracht op niveau te houden in wintertijd. In het voorjaar zul je sneller weer op je fietsniveau zitten.

Een aantal aandachtspunten voor hardlopende fietsers:

  • Zorg dat je materiaal in orde is. Koop schoenen die goed dempen. Schoenen met slechte demping komen je misschien wel op blessures te staan
  • Ben je blessuregevoelig? Loop op gras of off-road
  • Zorg vooraf voor een goede warming-up en achteraf voor een cooling-down
  • Begin rustig met kleine blokken en bouw dat op. Op internet zijn genoeg trainingsschema’s voor beginnende hardlopers te vinden. Ook als je al wat meer ervaring in het hardlopen hebt kan het handig zijn om eens trainingsschema’s te raadplegen
  • Hardlopen is best intensief en de snelheid ligt lager. Trek niet te veel kleding aan, want je lichaamstemperatuur loopt behoorlijk snel op

Laatste artikels

news
20/01/2018 - Bart De Schampheleire

Interview Gary Fisher: “Fietsen maakt van ons gelukkiger mensen”

Gary Fisher stond aan het eind van de jaren zeventig mee aan de wieg van de mountainbike en is de voorbije veertig jaar de mountainbike blijven vernieuwen. Sinds zijn fietsenmerk opging in het grote Trek zette Fisher een andere pet op en denkt hij mee na over de mobiliteit van de toekomst. Op de laatste dag van Velofollies wordt hij om 15 uur in de praatarena in hall 5 van geïnterviewd, Grinta! kon hem op de zaterdag van de beurs al strikken voor een interview.