De kunst van het vallen

Mountainbikers die de techniek goed beheersen, kunnen veel valpartijen voorkomen. Toch zal iedere mountainbiker die de grenzen opzoekt een keer tegen de vlakte gaan. Vallen lijkt nou eenmaal bij het mountainbiken te horen. Belangrijk is het dat je weet hoe je moet vallen om de schade te beperken.

29/04/2017 - Tekst: Redactie // Foto's: Grinta!

Als je onderuit gaat steek je vaak in een reflex je arm of been uit. Dit is een natuurlijk reactie, bedoeld om je lichaam op te vangen of de val te breken. Het is echter beter om dit niet te doen. Wen jezelf daarom aan tegen deze natuurlijke reactie in te gaan. Je voorkomt botbreuken zo grotendeels. Houd bij een val je stuur met beide handen vast en je armen dicht bij het lichaam.

Hoe gek het ook klinkt: probeer te ontspannen en zeker niet te verkrampen. Maak je daarnaast klein in de hoop dat de mountainbike de val voor een deel kan opvangen. Als je onverhoopt over de kop slaat, probeer dan uit te rollen. Doe de kin omlaag, rol door over je schouder en dan over je rug.

Er zijn heel wat organisaties en partijen in België en Nederland die zogeheten valtrainingen geven. Ze zijn vaak geschikt voor zowel mountainbikers als wielrenners. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Voorafgaand aan vertrek kun je een aantal dingen doen om de kans op een val te beperken. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Kies voor een brede band met voldoende profiel. Dat draagt bij aan een goede grip en de toename van het remvermogen. Een grof profiel bij de voorband is belangrijker dan het profiel van de achterband;
  • Rij met een lagere bandenspanning voor meer grip;
  • Stel je remgrepen op zo’n manier af dat je met één vinger kunt remmen. En monteer ze niet muurvast op je stuur om te voorkomen dat ze bij een valpartij afbreken;
  • Kies voor handvatten die je kunt vastschroeven;
  • Laat bar ends aan je stuur weg. Dit om valpartijen op smalle paden te vermijden

Tags:

Gerelateerde artikels

dossiers LONG READ: Op de gravelbike naar Straatsburg
26/07/2018 - Bart De Schampheleire

LONG READ: Op de gravelbike naar Straatsburg

Deze zomer zet Belgian Cycling Factory het merk Eddy Merckx opnieuw in de markt. Met bestaande modellen in een nieuwe look én compleet nieuwe fietsen. We haalden een Strasbourg 71 gravelbike op bij de fabrikant in Paal-Beringen en reden er in drie dagen mee van het Grinta! kantoor in Oudenaarde naar Straatsburg. Op zoek naar het echte gravelgevoel. Op zoek naar de kwaliteiten van de Eddy Merckx Strasbourg 71. En op zoek naar de wielerbaan waar de Kannibaal in de Tour van 1971 aartsrivaal Roger De Vlaeminck klopte. Allez hop, en route voor een kilometertje of 570.

dossiers De Morvan: meer van dat
12/05/2018 - Bart De Schampheleire

De Morvan: meer van dat

Fietsers die de Morvan probleemloos op de landkaart van Frankrijk kunnen aanduiden mogen nu hun vinger opsteken. Wedden dat het er nog geen handjevol zullen zijn? En dat terwijl de Morvan het (midden)gebergte is dat het dichtst bij Parijs ligt. Hoe komt het dan dat de streek in kwestie zo onbekend is? “Er is slechts één manier om daar achter te komen”, zou Jeremy Clarkson met zware stem in Top Gear zeggen: wij dus in de auto, op weg naar de Morvan.