Met de fiets op reis

Niets is zo uitdagend en ontspannend als met de fiets op reis gaan. Vooraf heb je vanzelfsprekend goed getraind. Je positie is aangepast en al je materiaal is tiptop in orde. Maar ben je wel voorbereid op het feit dat op jouw bestemming de wetgeving rond fietsen anders in elkaar kan zitten dan bij ons? Check vooraf de regels om niet onaangenaam verrast te worden door ‘meneer agent’.

20/07/2017 - Tekst: Redactie // Foto's: Grinta!

Op de auto
Neem je een fiets mee op een drager die achter op de trekhaak van de wagen staat, let dan op het volgende:
- Breng een reproductie van je nummerplaat aan op de fietsdrager
- Controleer of de fietsdrager niet meer dan de toegelaten lengte achter de auto uitsteekt
- Zijn de achterlichten van je auto door de fietsen op het rek niet meer goed zichtbaar, dan moet de fietsdrager zelf uitgerust zijn met een goed functionerend verlichtingssysteem
- Weet dat je op de fietsdrager enkel fietsen (en in bepaalde gevallen) rolstoelen mag vervoeren
- Verwijder de batterijen van e-bikes of bescherm ze minstens tegen regen
- Controleer of je fietsverzekering of gelijklopende verzekering ook in het buitenland geldt
- Check of je ook verzekerd bent voor je beschadigde fietsen indien je wagen achteraan wordt aangereden. Controleer ook of je verzekerd bent als je fietsen van derden vervoert

In het vliegtuig
Neem je de fietsen mee in het vliegtuig, informeer dan vooraf bij de vliegmaatschappij of de fietsen uberhaupt mee kunnen en zo ja, tegen welk tarief en aan welke afmetingen de koffers moeten voldoen. De fietsen worden immers vervoerd als ‘sportmateriaal’.
Omwille van veiligheidsredenen en wetgevingen kunnen elektrische fietsen en door batterijen aangedreven voertuigen zoals airwheels, hooverboards en mini-segways niet vervoerd worden als sportmateriaal. Deze voertuigen vallen onder het vervoer van ‘gevaarlijke goederen’ en dienen als cargo behandeld te worden.

Helm op en meer van dat soort dingen
Informeer ook naar de in het vakantieland geldende regels inzake helmplicht, fietsen in een groep, verlichting, het dragen van een fluorescerend vestje en gebruik van de fietsbel. Sinds 22 maart van dit jaar geldt in Frankrijk een fietshelmplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar. Dat is altijd handig om te weten als je met het gezin naar de Ardèche gaat om te fietsen.

  • De verschillende regelgevingen in de landen om ons heen zijn in tabelvorm beschikbaar op de website www.fietsongeval.be

Tags:

Gerelateerde artikels

dossiers De Morvan: meer van dat
12/05/2018 - Bart De Schampheleire

De Morvan: meer van dat

Fietsers die de Morvan probleemloos op de landkaart van Frankrijk kunnen aanduiden mogen nu hun vinger opsteken. Wedden dat het er nog geen handjevol zullen zijn? En dat terwijl de Morvan het (midden)gebergte is dat het dichtst bij Parijs ligt. Hoe komt het dan dat de streek in kwestie zo onbekend is? “Er is slechts één manier om daar achter te komen”, zou Jeremy Clarkson met zware stem in Top Gear zeggen: wij dus in de auto, op weg naar de Morvan.

dossiers Ongestoord toeren in Alpbachtalseenland
26/03/2018 - Luc Verdoodt

Ongestoord toeren in Alpbachtalseenland

Bij mountainbikers doet de naam Alpbachtal Seenland misschien een belletje rinkelen, de Transalp Challenge houdt er namelijk regelmatig halt. Voor racefietsers is deze vakantieregio nog grotendeel onontgonnen gebied. En dat is precies de charme van Alpbachtal Seenland: fietsen staat er synoniem voor ongestoord toeren in een dunbevolkte streek. Opgelet, om optimaal te kunnen genieten van de majestueuze panorama's zijn een klimmerscassette en een stel getrainde benen geen overbodige luxe.