100% Getest: Elite Rocko Carbon

Kleinere fietsers en eigenaars van een bolide met wulpse vormen weten dat het niet altijd evident is om één of twee bidons mee te nemen. ‘Zijladers’ zijn dan een optie, maar de Elite Rocko Carbon is een valabel alternatief.

19/10/2018 - Tekst: Bart De Schampheleire

Bij de heel kleine mountainbike- of raceframes is de hoofddriehoek van de fiets simpelweg te klein om een (grote) bidon te kunnen plaatsen, bij wulps gevormde frames kunnen de welvingen voor problemen zorgen. Verschillende fabrikanten hebben daarvoor bidonhouders in het gamma waarbij de bidon vanaf de zijkant in de houder wordt geklikt, de houders bestaan in ‘omkeerbare’ versie of links/rechts specifiek.

De Rocko Carbon van Elite biedt een oplossing omdat de boog die de bidon moet vastklemmen heel laag is aangezet. Die constructie zorgt er voor dat je de bidon vanaf de zijkant, onder een hoek in de Rocko kunt schuiven. Officieel heet de bidonhouder ‘Rocko Carbon’, al betreft het een kunststof bidonhouder die met carbonvezels is versterkt. Maakt overigens niet veel uit want met 26 gram is het een bijzonder lichte bidonhouder. Handig is dat de montage niet door gaten, maar door sleuven gebeurt zodat je de hoogtepositie van de bidon op de framebuis nog een beetje kunt aanpassen. Persoonlijk vind ik lager geplaatste bidons beter: je brengt er het zwaartepunt van je fiets meer naar beneden en het vergemakkelijkt het plaatsen en uitnemen van de bidon.

De Elite Rocko Carbon is ondanks zijn lage gewicht en wat aparte constructie best wel sterk en ook op slecht wegdek blijft de drinkbus goed zitten, al hangt dat laatste ook een beetje af van de drinkbus die je gebruikt. Ik gebruikte de Rocko Carbon ook op de mountainbike (hoewel Elite daarvoor liever de Cannibal XC naar voren schuift) en zag de drinkbus niet uit de houder wippen. De prestaties van de bidonhouder waren zowel op de Tacx Shiva als de Specialized Purist meer dan voortreffelijke want hoewel de drinkbus niet erg hard wordt vastgeklemd, is de klemboog voldoende hoog om de bidon op zijn plaats te houden. De Elite Rocko Carbon kost 28,99 euro.

Check www.elite-it.com en www.bikegear.cc

Tags:

Gerelateerde artikels

Getest 100% Getest: BBB NanoStrike Combo
13/12/2019 - Bart De Schampheleire

100% Getest: BBB NanoStrike Combo

BBB is flink met de bezem door zijn verlichtingsaanbod gegaan. Niet alleen gingen de krachtige lampen voor offroad gebruik overboord, tegelijk werd een aantal modellen opgefrist en nieuwe lampjes geïntroduceerd. Voor wie geen fortuin aan zijn fietsverlichting wil uitgeven, maar toch veilig op weg wil gaan in duistere omstandigheden is er de NanoStrike koplamp (42,95 euro) en het Signal achterlicht (29,95 euro). Als koppeltje te koop in de NanoStrike Combo aan 69,95 euro.