100% Getest: Garmin Vivoactive 3

Fietsers kiezen doorgaans eerder voor een toestel ter hoogte van de cockpit dan voor een polshorloge dat alle fietsactiviteiten capteert. Toch kon de allround Garmin Vivoactive 3 best bekoren.

08/03/2019 - Tekst: Frederik Backelandt // Foto's: David Stockman

Ik ben niet de man van de cijfertjes, maar in de wintermaanden (als ik wat langer stil lig en minder aan sporten toekom) vind ik controle op de geleverde sportprestaties toch wel aan de orde. Vandaar dat de Vivoactive 3 een nuttige rol vervulde in de maanden december en januari, een periode waarin ik me liever niet wil vergalopperen. De ronde Vivoactive 3, de opvolger van de vierkante Vivoactive HR, houdt het midden tussen een sporthorloge en een verfijndere activity tracker.

Zit lekker

Eerst iets over het uiterlijk van en de externe sensaties bij de Vivoactive 3. Is allicht ook persoonlijk, maar de matzwarte versie die ik testte vind ik er bijzonder cool uitzien. Het draagcomfort is ook subliem. Het toestel is vederlicht (amper 43 gram om precies te zijn) en het silicone polsbandje voelt heel aangenaam en comfortabel aan. Bovendien heeft de Vivoactive de looks van een lifestyle horloge en val je er ook na het sporten nergens mee uit de toon. Dat kan niet van alle sporthorloges worden gezegd: de ene keer zijn ze buitenproportioneel groot, de andere keer zijn de looks té sportief.

Gebruiksgemak

Aangezien ik allesbehalve een techneut ben, heb ik het niet voor toestellen waarbij je eerst nog een turf van een handleiding moet doornemen alvorens ermee aan de slag te kunnen. Gelukkig wees dit toestel zichzelf uit. Heel eenvoudige handleiding, de Garmin Connect-app downloaden en je vervolgens registreren en het apparaat wordt automatisch gekoppeld. Over de applicatie nog dit: die doet wat ze moet doen en registreert de dingen die ik alvast wou weten. En dat waren vrij basic zaken: gemiddelde en maximale hartslag, intensiteit, hartslagzones, route/traject, … De bediening van het toestel is heel intuïtief via het touchscreen en door de schermen scrollen doe je door de gerkartelde zijkant van het horloge te beroeren, wat soms wel behoorlijk gevoelig is.

Aanslag op de batterijduur

Het grote voordeel van de Vivoactive 3 is meteen ook zijn grote nadeel: de afwezigheid van een hartslagband. Het toestel meet je hartslag en sportactiviteit aan de pols en dat is toch wel een aanslag op de batterijduur van het toestel. Zeker als je het toestel altijd en overal in GPS-modus laat staan. Opladen tot de maximumcapaciteit gaat dan wel snel (anderhalf uur volstaat), toch vind ik het teleurstellend dat twee sportsessies (één uur lopen + drie uur fietsen) de batterijcapaciteit in de rode zone doet belanden. En dat terwijl er toch sprake is van een verbeterd accu ten opzichte van de HR-versie. De praktijk strookt dus niet meteen met de geclaimde 13 uur in GPS-modus en zeven dagen in smartwatchmodus.

Conclusie

De Vivoactive 3 kan een ideale gezel zijn tijdens je wintertraining en uiteraard ook doorheen het jaar. Tenminste: als je een omnisporter bent die niet alleen (door)fietst op de weg, maar ook andere sporten beoefent: hardlopen, zwemmen, indoor trainen. Want al die activiteiten kan je met dit toestel registreren. De Vivoactive 3 kan indrukwekkend veel data verzamelen en toch zorgt de gebruiksvriendelijke app ervoor dat ze goed verteerbaar zijn. Deze Garmin zit zalig en comfortabel om de pols, ziet er verdomd sexy uit en is voor een alleskunner met 279,99 euro allerminst een slechte aankoop. En als je een paar trappen te veel hebt gedaan, krijg je er getril en felicitaties ('Doel bereikt!') gratis en voor niets bij.

Alle info over de Vivoactive 3 vind je op de website van Garmin.

Tags:

Gerelateerde artikels

Getest 100% Getest: Lezyne Mega XL GPS
17/12/2018 - Bart De Schampheleire

100% Getest: Lezyne Mega XL GPS

De fietscomputers van Lezyne zijn op de Grinta!-redactie geen onbekenden, vandaar dat we na de Eurobike deze zomer met plezier de nieuwe Mega XL GPS in test namen. Een opmerkelijke nieuwkomer met een paar bijzondere kantjes… Deze review verscheen eind november al online, maar aangezien er vanuit Lezyne extra informatie kwam over de ontwikkeling van het toestel vonden we het wel zo boeiend om de test hiermee aan te vullen.

Getest 100% Getest: Everysight Raptor smartglasses
12/11/2018 - Roel van Schalen

100% Getest: Everysight Raptor smartglasses

We zitten al een tijdje in het era van virtual reality, augmented reality, robots en dies meer. Maar zo snel als we als mens kunnen denken en fantaseren, zo snel zijn die gedachten en fantasieën nog niet in reality omgezet. Toch gaan we stap voor stap naar een meer elektronica-gedreven wereld. Ook als fietser. De laatste nieuwigheid zijn smartglasses voor fietsers. We testten de Raptor GPS-bril van het Israëlische bedrijf Everysight.