Deel dit artikel:

100% Getest: GoPro HERO8 Black

Nu we allemaal in lockdown zitten, rest er ons weinig anders dan mijmeren over toekomstige fietsdoelen in binnen- of buitenland. Wil jij, als het zover is, die momenten vereeuwigen voor jezelf of het nageslacht? Misschien overweeg je dan ook wel de aankoop van een action camera. Wij namen de nieuwste GoPro, de HERO8 Black, mee tijdens enkele tochten en zochten uit met welke toeters en bellen jij als fietser de Quentin Tarantino in jezelf kan bovenhalen.

Net zoals ‘een Kodak’ is uitgegroeid tot synoniem voor een fototoestel, is ‘een GoPro’ dat ondertussen ook geworden voor een action camera. GoPro is dé referentie als het gaat om camera’s waarmee je als sporter de actie vanuit jouw perspectief kan filmen. De technologie staat echter verre van stil en dus laat de Amerikaanse fabrikant met de regelmaat van de klok nieuwe toestellen op de wereld los. Hun oorspronkelijke ‘HERO’-action camera uit 2004 is ondertussen al aan zijn achtste nakomeling toe: de HERO8. Toen die enkele maanden geleden werd gelanceerd, brachten we jou in dit artikel op de hoogte.

Waarmee maakt de HERO8 het verschil?

De HERO8 is niet baanbrekend anders dan zijn voorganger, maar een aantal functies kregen wel interessante updates. Vooral de Hypersmooth 2.0 beeldstabilisatie, de TimeWarp 2.0 timelapsefunctie en de uitgebreide mogelijkheden voor vloggers sprongen tijdens de presentatie van het nieuwe toestel in het oog. Ook de geïntegreerde montage-oogjes zijn een handig extraatje: je hoeft geen extra case meer te kopen om je GoPro op een ‘mount’ of statief te zetten. Filmen kan zowel in 4K (ultra high definition dus) als in lagere beeldkwaliteit en dat in allevier de beeldmodi: SuperView (panoramaformaat), Wide, Linear en Narrow. Vergeet ook zeker niet dat de GoPro naast een action camera ook een fototoestel met een lens van 12 megapixel is, die o.a. ‘LiveBurst’-foto’s kan maken. Die functie heb je tegenwoordig ook op de meeste smartphones: je maakt niet gewoon een foto, maar een minivideo van 3 seconden waaruit je dan het beste frame kan selecteren als foto. Zoals het bij een toestel anno 2020 hoort, connecteer je de HERO8 ook makkelijk via Bluetooth met de GoPro-app. Zo kan je je camera bedienen met je smartphone of je beelden al even bewerken voor je ze monteert. Tot slot is de camera waterdicht tot een diepte van 10 meter.

Filmen vanuit één camerastandpunt = saai!

Ook al ben ik een enorme fan van het Banff Mountain Film Festival en kan ik op YouTube uren naar flitsend gemonteerde mountainbikevideo’s kijken: ik heb geen ervaring met het creëren van dat soort filmpjes. En als je je rit op een fijne manier wil vereeuwigen, heb ik gemerkt dat je toch moet rondfietsen met een iets andere mindset dan gewoonlijk. Onder andere tijdens onze eigenste X-Mass Ride én op de Lumberjack Ride van Café Coureur had ik de HERO8 bij. Maar achteraf kwam ik telkens thuis met de gedachte dat ik dit of dat moment niet had gefilmd. Glad vergeten!

Om dat scenario te voorkomen, zou je je hele rit integraal kunnen filmen met de GoPro op je stuur, helm of borstkas. Maar dat is niet echt een aanrader: je hebt verschillende standpunten nodig om achteraf bij het monteren actie en dynamiek in je video te krijgen. Zoniet wordt het resultaat al snel saai (tenzij je een halsbrekende downhill doet natuurlijk). Je moet er als fietser/filmmaker dus je kopje bijhouden en onderweg nu en dan je camera van positie wisselen.

Batterijduur niet top

Nog een reden om je hele rit niet integraal te filmen, is de batterijduur die dat eigenlijk onmogelijk maakt. In 4K, de hoogste beeldkwaliteit, kan je ongeveer 75 minuten onafgebroken opnemen. Om je beklimming van pakweg de Mont Ventoux dus van de voet tot de top in één lange take vast te leggen, zal je flink vaart moeten maken. Film je in 1080p (een iets lagere resolutie) dan gaat de batterij een uurtje langer mee. Wanneer je grootse plannen hebt, stop je dus best een extra accu of een powerbank in je zadeltasje. Onoverkomelijk is dat allemaal niet, maar het is wel wat extra gedoe onderweg.

Indrukwekkende Hypersmooth 2.0

Belangrijk voor wie een camera meeneemt op de fiets, is de stabilisatie van het beeld. Want je wordt uiteraard liever niet zeeziek als je je passage in het Bos van Wallers achteraf nog eens herbekijkt. Met de Hypersmooth-beeldstabilisatie op de HERO7 oogstte GoPro al flink wat lof, maar voor de HERO8 werd hier nog verder aan gesleuteld. Resultaat: Hypersmooth 2.0. Hiermee behoren die typische, schokkerige beelden van offroad-passages of zware kasseistroken echt wel tot de voltooid verleden tijd. De beelden van de HERO8 glijden op zich al een stuk vlotter voorbij dan met de gewone Hypersmooth en bovendien is de hoeveelheid beeld dat aan de randen moet worden ‘weggeknipt’ om de schokken weg te filteren, minimaal. Wanneer het er heel erg ruig aan toe gaat, kan je ook nog rekenen op de Boost-stand. En ben je nadien nog niet helemaal tevreden over het resultaat? Dan is er de ‘Horizon leveling’-functie in de GoPro-app die de horizon ook echt horizontaal houdt.

TimeWarp 2.0: leuk maar niet feilloos

Om extra dynamiek te creëren in lange shots, kan je die met je GoPro ook meteen opnemen in ‘TimeWarp’. Je maakt dan timelapsevideo’s waarin bepaalde delen van de opname doorgespoeld worden. De TimeWarp 2.0-functie van de HERO8 is anders dan die van zijn voorganger, omdat die automatisch veranderingen aanbrengt in het ritme van je video en dus zelf herkent wat doorgespoeld mag worden en wat niet. Rij je bijvoorbeeld jouw fietsmakker voorbij of richt je je camera tijdens een beklimming even op het panorama naast je? Dan zal het beeld op dat moment automatisch vertragen. TimeWarp 2.0 moet je vooral tijdswinst opleveren wanneer je achteraf aan het monteren gaat, al merkte ik snel dat de theorie niet altijd strookt met de praktijk. Het gebeurt immers wel vaker dat andere momenten uitgelicht worden dan diegene die je zelf voor ogen had. Het is dus beter om tijdens het filmen in de TimeWarp-modus zelf de timelapse in en uit te schakelen op de gepaste momenten.

Snel even monteren met de Quik-app

Over montage gesproken: GoPro ontwikkelde de Quik-app voor je smartphone of desktop, zodat je jouw beeldmateriaal makkelijk tot een flitsende video kan omtoveren. Want dat is voor veel amateur-videomakers (ook voor mij) hét struikelblok bij uitstek: je GoPro staat boordevol fijne opnames, maar het ontbreekt je aan tijd of handigheid om er één samenhangend geheel van te maken. Met Quik is dat, althans voor een deel, geen probleem meer. Je voegt de opnames van je GoPro snel toe aan een mediabibliotheek in de app en kan makkelijk de hoogtepunten in elke opname aanduiden. Die worden automatisch achter elkaar gezet en gesynchroniseerd met muziek die beschikbaar is in de app. Je krijgt standaard enkele gratis tunes om mee aan de slag te gaan, maar met een GoPro Plus-abonnement heb je toegang tot de volledige lijst van rechtenvrije muziek.

.

Na een half uurtje prutsen in de Quik-app kon zelfs een amateur als ik een korte video in elkaar boksen. Al stuitte ik in die tijd ook meteen op de beperkingen van het platform. Zo is het niet mogelijk om zelf te gaan spelen met de lengte van de shots die je gebruikt.

Stel: je wil een video van 30 seconden maken, met daarin 5 fragmenten uit verschillende opnames. Je kiest dan makkelijk zelf de ‘highlights’ van een opname en in welke volgorde die moeten worden getoond. Maar het is de app die bepaalt hoeveel seconden elk fragment in beeld komt, op basis van het muzieknummer dat je hebt gekozen. Ook dingen zoals een logo of aftiteling toevoegen aan je video, switchen van achtergrondmuziek naar audio-opnames van de camera… kunnen niet in de Quik-app. Daarvoor moet je een iets meer geavanceerd (en dus ook ingewikkelder) programma gebruiken. Deze video was alleszins vrij vlug gemaakt in de Quik-app:

.

Gevoelig voor rijwind

Nog een update waarmee GoPro uitpakte tijdens de voorstelling van de HERO8, is een verbeterde audiokwaliteit. De verschillende microfoons in het toestel moeten ervoor zorgen dat de wind minder hoorbaar is tijdens je buitenopnames. Voor ons als fietsers is rijwind een constante en een camera die dat storende geluid wegfiltert is dus geen overbodige luxe. Jammer genoeg stelt de GoPro op dit vlak teleur. Wanneer je tijdens het fietsen ook wat commentaar geeft, merk je achteraf dat de audiokwaliteit toch nog een heel stuk beter kan. Om dit enigszins te verhelpen, kan je een ‘Media mod’ kopen: een soort van case rond je GoPro met daarin ook een extra microfoon én een aansluiting voor onder andere een dasspeldmicrofoon. Al heb ik die setup niet kunnen testen…

Conclusie

De GoPro HERO8 is leuk speelgoed voor wie een fietsavontuur op de planning heeft, al is het wel even wennen om op de fiets te filmen. Ook de montage achteraf moet je spelenderwijs in de vingers krijgen. De Hypersmooth 2.0 en geïntegreerde montage-oogjes zijn meerwaardes, op vlak van batterijduur en audiokwaliteit zijn nog grote stappen te zetten. Adviesprijs van dit toestel is 429,99 euro. Alle info vind je op www.gopro.com

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE