Deel dit artikel:

100% Getest: Mavic Allroad Insulate Vest

Een mouwloos windvestje hoort in ieders fietsgarderobe te zitten wegens compact opvouwbaar en altijd handig als extra laagje voor als het weer omslaat of als je een afdaling aanvat. Mavic dacht flink ‘out of the box’ bij de ontwikkeling van het Allroad Insulate Vest dat omkeerbaar én gevoerd is. Maar of het daarmee beter is…

De meeste ‘klassieke’ windvestjes zijn niet gevoerd en zijn vooraan van een winddichte en vaak weinig ademende stof gemaakt, kwestie van de koude rijwind zo veel mogelijk af te blokken. De meeste van die klassieke windvestjes hebben een rugpand van een lichtere stof om daar wat overtollige lichaamswarmte kwijt te kunnen. Al deze windvestjes gaan er van uit dat je kleding (het geheel van onderkleding + bovenkleding) warm genoeg is voor normale omstandigheden, het windvestje komt er dan gewoon overheen als het weer omslaat en je extra bescherming nodig hebt.

Keer maar om

Mavic ontwikkelde het Allroad Insulate Vest in de eerste plaats voor bikepackers die met zo weinig mogelijk kleding zo veel mogelijk weeromstandigheden willen aankunnen. Een vestje moet dan in de eerste plaats zo licht en compact mogelijk opvouwbaar zijn, maar als je er meer warmte uit haalt dan uit een klassiek windstoppertje, dan kan je daar extra punten scoren. Mavic scoort nog extra bonuspunten door het Allroad Insulate Vest omkeerbaar te maken zodat je in één vlotte beweging een oranje en een grijs windvest koopt. Met 192 gram in maat Medium is het Allroad Insulate Vest bijzonder licht en je rolt het vestje so compact op dat het in regelrechte K-Way stijl in de achterzak van het vestje past. Het achterzakje zit trouwens op de oranje zijde, de kleine steekzak op de rechter borst zit dan weer in de grijze zijde van het Allroad Insulate Vest. Het borst- en rugpand zijn gevoerd met Primaloft en zowel op borst en rug is de stof in geen enkele richting rekbaar. Dat de pasvorm van het vest alsnog bijzonder prettig is, heeft het Mavic gevoerde windvest te danken aan de bijzonder rekbare stof die gebruikt wordt voor de zijpanden van het vestje (de delen onder de oksel dus die borst- en rugpand aan mekaar linken).

Twee keer anders

Hoe veelbelovend al het bovenstaande ook klinkt, ik merk dat ik het Mavic Allroad Insulate Vest bijzonder weinig draag. Correctie: ik merk dat ik het Allroad Insulate Vest bijzonder weinig op de fiets draag, maar wel vaker casual. Niet als echte winterjas, maar eerder als extra isolerende laag boven een longsleeve shirt en onder een winterjas. Op de weg geraak ik jammer genoeg niet gewend aan het vestje, omdat het op twee vlakken fundamenteel verschilt van een klassiek windvestje. In de eerste plaats is het Mavic windvestje niet waterdicht want bij een lichte regenbui neemt het vestje op de schouders al snel veel vocht op. En in die gevallen moet er dus sowieso nog een regenjasje aan te pas komen, al kan dat dan ook in heel winterse omstandigheden wel een heel dun exemplaar zijn omdat het Mavic vest dan voor de gewenste isolatie tegen de koude zorgt. Het tweede waaraan ik maar moeilijk kan wennen is dat ook het rugpand gevoerd is met isolerend materiaal. Ongetwijfeld bijzonder handig als je ergens bij min twintig in Siberië in je slaapzak ligt, maar onder inspanning op de fiets kan ik onvoldoende warmte kwijt via de rug.

Conclusie

Volgens Mavic is het Allroad Insulate Vest nuttig voor elke fietser op elk mogelijk terrein, maar dat is toch flink overdreven. Want 98% van de wegrenners is simpelweg nog altijd beter af met een klassiek windvestje dat voornamelijk focust op het afblokken van de wind. (En dat heeft Mavic met Cosmic Insulated SL vest ook in het gamma.) Ben je een bikepacker die een compact opvouwbaar extra isolatielaagje zoekt dat hij zowel op de fiets als casual kan dragen, dan is het Mavic Allroad Insulate Vest de overweging waard. Maar dan nog is het perfect te begrijpen mocht de vraagprijs van 160 euro het struikelblok zijn.

Alle details van het Mavic Allroad Insulate Vest op de website van Mavic.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE