Deel dit artikel:

100% Getest: Megmeister Drynamo Winter Base Layer

Megmeister, het klinkt zo Duits als Bratwurst, maar een Engelse Nederlander is de drijvende kracht achter dit jonge merk van onderkleding. Megmeister wil de beste ondershirts in het sportkledingsegment maken. Wij zochten uit of dat kan lukken.

Een compleet nieuw merk in een segment dat al goed bevolkt is, dat is interessant. Want om dan nog het verschil te maken, moet je van goeden huize komen. Jos Ruiterman gelooft er in elk geval in en hij neemt een karrenvracht aan ervaring en kennis mee uit vorige beroepslevens. Hij was eigenaar van een Britse kantfabriek en werkte jarenlang als productontwikkelaar/innovator bij een grote fabrikant in Azië, met onder meer Nike in het klantenbestand. De nauwe samenwerking met de fabrikanten van garens en textiel en het inzicht in de modernste productietechnieken, maakt dat Ruiterman alle tools in handen heeft om zijn eigen weg te gaan. Als doel heeft Megmeister zich gesteld om het allerbeste ondershirt op de markt te maken. Kan dat nog wel, met al die goede producten die er al bestaan? Ruiterman denkt van wel, want als ontwerper gaf hij niet al zijn ideeën prijs ter meerdere eer en glorie van zijn werkgever, maar hield hij enkele ingevingen voor zichzelf.

Pasvorm

Eén van de troeven van Megmeister is de pasvorm. Volgens Ruiterman wordt sportkleding door veel mensen nog ervaren als krap, en dus minder comfortabel. Om een optimale pasvorm te bereiken, werd samen met garenleveranciers gezocht naar de beste garens voor sportspecifieke onderkleding en koos de Nederlander voor een volledig naadloze constructie. Geen aan elkaar gestikte losse panden dus, maar een zonder naald en draad gefabriceerd kledingstuk dat in alle richtingen even elastisch is en perfect rondom aansluit op het lichaam. Je voelt dat meteen bij het aantrekken. Het shirt zit nergens knellend en laat je alle bewegingsvrijheid. Verder valt op dat boorden overal ontbreken. De halsopening ziet eruit alsof hij uit de stof geknipt is. Aan de uiteinden van de mouwen en de onderkant zit ook geen standaard boord of zoom, ofschoon de randen wel minder ‘dicht’ geweven zijn dan de rest van het shirt en op die manier toch voor afwerking zorgen. Het voelt allemaal lekker onzichtbaar aan op je lijf, want er is niets wat je huid kan gaan zitten irriteren. Een andere vorm van comfort komt van het hypo-allergene garen: dat houdt geen bacteriën vast en gaat daarom ook niet onfris ruiken.

Vochtafvoer

De belangrijkste troef van een ondershirt moet zijn dat zweet snel wordt afgevoerd zodat je een droog gevoel op je lichaam behoudt. Megmeister weeft daartoe verschillende lagen in zijn shirts. Bij mijn testshirt met lange mouwen zijn er op de rugzijde en onder de oksels duidelijke zones met een zeer opengewerkte structuur. Omdat de Drynamo-vezels geen vocht opnemen, kan zweet door die openingen snel zijn weg naar buiten vinden. Bij mij werkte het prima als de zweetproductie op matig peil bleef, in ochtendkoude bijvoorbeeld. Als de buitentemperatuur echter boven de tien graden ligt of als het lichaam na de opwarmingsminuten op bedrijfstemperatuur komt en al sportend almaar meer warmte kwijt moet, dan kan het shirt mijn transpiratiesnelheid niet meer bijbenen. Niet dat een ander ondershirt dat wel ooit al gelukt is, maar je blijft altijd hopen dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn.

Mijn ervaring: in de kou van de laatste weken is de Megmeister bij aanvang van de fietsritten zo lekker warm (het voelt ook veel dikker aan dan andere ondershirts), dat pittige ochtendkou je niet kan deren. Je komt comfortabel op temperatuur en hoeft niet door die zure appel van de eerste snijdende kilometers op zondagochtend heen. Maar bij de eerste bevoorradingspost merk je toch weer snel dat bekende klamme gevoel tussen je schouderbladen op, dat aanspoort om maar rap weer verder te fietsen, want je wil je niet nog rilleriger gaan voelen.

Links: opengewerkte zones op de rug. Rechts: de merknaam staat op de linkermouw.

Ik deed ook een paar duurloopjes in het Megmeister langemouwenshirt en dat beviel prima. Bij hardlopen ben je sneller op temperatuur (de inspanning is intensiever en het verlies van lichaamswarmte door luchtstroming is bij lagere snelheid minder waardoor het vanaf het begin warmer aanvoelt), en dus deed ik dan geen jack aan (enkel het ondershirt). Daardoor kan zweetdamp meteen van het shirt ontsnappen, in tegenstelling tot bij fietsen, waar een fietsjas de vrije aftocht van transpiratievocht belet. Omdat de Drynamo Winter Base Layer supersnel droogt, duurt het lang voordat het shirt verzadigd is en hou je dus ook langer een droog gevoel bij running dan bij cycling.

Een troef die Megmeister nog verder kan/moet uitbouwen, is het design. Dat is nu nog niet bepaald spannend te noemen, al wordt er wel origineel met de logo’s/merknaam omgesprongen. Het merklogo zit mooi onopvallend ingeweven aan de borstzijde, de merknaam asymmetrisch opvallend onderaan op de linkermouw.

Conclusie

Het beste ondershirt voor fietsers is een titel die niet zomaar bemachtigd kan worden. Grote ambities wekken immers hooggespannen verwachtingen op. En die moeten eerst bewaarheid worden. Megmeister brengt het er als debutant in de fietskleding bijzonder goed vanaf, met een pasvorm die troonsafstand van de gevestigde orde afdwingt. Opgemerkte binnenkomer dus! Verwacht echter geen baanbrekende vochtafvoer (zoals ik stiekem deed) want ook Megmeister kan die claim niet inlossen. Ze mogen terecht claimen dat hun Drynamo geen vocht kan opnemen en dus supersnel droogt, aldus de best mogelijke vochtafvoer biedend. Maar net als de claim van brilfabrikanten dat hun lenzen nooit zullen aanslaan keer op keer een utopie blijkt, heeft ook Megmeister nog niet het wondermateriaal uitgevonden dat je huid compleet droog houdt. Dat neemt niet weg dat Megmeister zich wat vochtafvoerend vermogen op gelijke hoogte hijst van de erkende grootmachten in het onderkledingsegment, met name de merken uit Zweden. De slotsom is dat de onderkledingwereld er een geduchte concurrent bij heeft.

Verdere info over Megmeister vind je hier. Het geteste shirt kost 59,95 pond (een kleine 70 euro).

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE