100% Getest: RRP EnduroGuard

Het Britste Rapid Racer Products (kortweg RRP) is gespecialiseerd in spatborden en ‘beschermende accessoires’ voor mountainbikers. Wie met zijn MTB deze winter door de bagger gaat crossen, zal in de EnduroGuard een nuttig accessoire vinden.

02/11/2017 - Tekst: Bart De Schampheleire // Foto's: Bart De Schampheleire

Amper 27 gram weegt de EnduroGuard, een stevig kunststof spatbord dat in eerste instantie ontwikkeld werd om over het voorwiel gebruikt te worden. Aan de uiteinden van de beide ‘vleugels’ zitten twee gaten waar je een tie-rap doorheen leidt om het spatbord rond de poten van je verende vork te bevestigen. Met de vier gaten centraal in het spatbord en twee tie-raps trek je het spatbord tegen de bovenkant van de vorkkroon. Beschikbaar in twee maten (standaard voor vorken met 80 tot 125 mm veerweg en large voor vorken met 130 tot 200 mm veerweg) is het kort afgesneden spatbordje veel te kort om je onderbenen droog te houden als je door een plas rijdt, maar dat is tegelijk een klus waar nagenoeg geen enkel MTB-voorspatbord in slaagt.

De EnduroGuard is wel nuttig om te voorkomen dat water dat door het voorwiel wordt opgeworpen je aangezicht smerig maakt. En het grootste voordeel van de EnduroGuard is misschien zelfs niet eens ‘zichtbaar’. Omdat het spatbordje aan de zijkanten over de poten van de verende vork wordt getrokken, vangen de dichtingen van je voorvork (daar waar de binnenpoten van de vork op en neer bewegen in de buitenpoten) veel minder nattigheid en vuil waardoor ze minder onderhoud vereisen en langer meegaan. De EnduroGuard gebruik je het best in heel natte omstandigheden. Omdat het spatbordje een deel van de sowieso al beperkte ruimte tussen voorband en vorkkroon inneemt, is de kans reëel dat bij ritten in dikke, zware modder de prut zich nog sneller rond voorband/vorkkroon/spatbord zal ophopen. Zoals gezegd bestaat de EnduroGuard in twee formaten en er is keuze uit niet minder dan tien kleurtjes. De aanschafprijs van 11,99 euro valt heel goed mee, zeker als je weet dat je de EnduroGuard ook achteraan kunt gebruiken. Niet als spatbord dat je rug en achterwerk beschermt tegen opspattend water, wel als hulpmiddel om de demper van je fully te beschermen tegen modder en water.

www.rapidracerproducts.com

Tags:

Gerelateerde artikels

Getest 100% Getest: Lezyne Mega XL GPS
17/12/2018 - Bart De Schampheleire

100% Getest: Lezyne Mega XL GPS

De fietscomputers van Lezyne zijn op de Grinta!-redactie geen onbekenden, vandaar dat we na de Eurobike deze zomer met plezier de nieuwe Mega XL GPS in test namen. Een opmerkelijke nieuwkomer met een paar bijzondere kantjes… Deze review verscheen eind november al online, maar aangezien er vanuit Lezyne extra informatie kwam over de ontwikkeling van het toestel vonden we het wel zo boeiend om de test hiermee aan te vullen.

Getest 100% Getest: Canyon Grail AL 7.0 SL
14/08/2019 - Bart De Schampheleire

100% Getest: Canyon Grail AL 7.0 SL

Verende voorvorken, dropper posts, omkeerbare bussen in de vorkpoten, dubbele sturen met een zwevende bovenkant, naar beneden geknikte liggende achtervorken, demping in de achtertrein en bizarre frameconstructies waarbij de staande achtervork niet meer aan de zitbuis is gelinkt: je komt wat tegen in de gravelscene. In de zoektocht naar beter, lichter, sneller en comfortabeler draaien de productontwikkelaars elke steen twee keer om zodat een mens zich zou gaan afvragen wat er verkeerd is met 'normaal'. Helemaal niks, zo blijkt na de test van de Canyon Grail AL 7.0 SL.