Deel dit artikel:

100% getest : Sigma iD Tri

Het wielerseizoen 2019 zit erop en de donkerste wintermaanden dienen zich aan. Tijd om ook eens andere sporten uit te oefenen en wij zagen hierin de kans om het nieuwste Sigma sporthorloge te testen: de Sigma iD Tri.

De Sigma iD Tri is het nieuwste high-end multisport horloge van het Duitse bedrijf en is voornamelijk gericht op zwemmers, lopers en fietsers zoals de naam al doet vermoeden. Het sporthorloge werd begin september samen met de iD Free gelanceerd als uitbreiding op de iD serie. Na de iD Go, iD Life, iD Run en de Id Run HR zijn er nu dus ook de iD Tri en de iD Free. Wij gingen aan de slag met de iD TRI, het slimme sporthorloge dat gemakkelijk verschillende sporten met elkaar combineert.

Aan de slag

Sigma heeft meer dan 35 jaar ervaring in de ontwikkeling en productie van fietscomputers en fietselektronica. De jongste jaren breidde het aanbod flink uit en kwamen er interessante nieuwigheden bij. Het iD Tri horloge is zeer compact en erg licht (slechts 42 gram), iets wat bij andere sportuurwerken vaak tegenvalt. Voor een high-end sportuurwerk valt de prijs ook reuze mee: 179,95 euro voor het horloge of 249,95 euro in een pakket met een borstriem en een kadans/snelheidsmeter. Wat de kleurtjes betreft is er keuze uit klassiek zwart, neon mint, neon green en neon red.

Veel voor weinig geld

Wat maakt de Sigma iD Tri zo speciaal? Het totaalpakket dat je bij Sigma krijgt is indrukwekkend. Het horloge is voorzien van optische hartslagmeting, verschillende sportprofielen, barometer, navigatie, activity tracker, gevarieeerde workout programma’s en valdetectie. Dat laatste bespreken we straks nog even apart. De iD- TRI heeft een silicone armband die je gemakkelijk kan wisselen. Het pinnetje naar achter schuiven volstaat om een ander kleurtje van armband te plaatsen. De silicone polsband voelt heel goed aan en zit ook heel comfortabel. De polsband geeft amper last bij het sporten en zit strak genoeg rond de pols voor een juiste hartslagmeting.

Met opgeladen batterijen

Het horloge heeft een autonomie van 8 uur bij gebruik en een week bij dagelijks gebruik zonder sporten met constante hartslagmeting. Bij dagelijks sporten met het horloge blijkt de batterij het zo’n twee tot drie dagen uit te zingen, iets minder dus dan wat Sigma zelf aangeeft. Toch vinden wij dit voor een horloge met dergelijke kwaliteiten zeker niet slecht. Opladen kan je met de bijgeleverde USB- oplader en het duurt slechts 1 uur om een compleet lege batterij weer helemaal vol te hebben.

Wat de iD TRI zeer interessant maakt, is de hoeveelheid aan trainingsweergaven die je zelf kan instellen via de app en het gebruikersgemak waarmee je het horloge bedient. Een strak design zonder al te veel extra’s maken van deze horloge de ideale trainingspartner. De iD Tri beschikt over vier knoppen die je doorheen de verschillende pagina’s leiden. Een touchscreen heeft de Sigma horloge niet.

Connectiviteit

De Sigma iD- TRI kan via ANT+ en Bluetooth gemakkelijk verbonden worden met externe sensoren. Een optionele hartslagband, vermogensmeter of verbinden met je indoor trainer is weinig moeite. Alles lukt makkelijk, geen enkele keer stelde de Sigma ons teleur bij het koppelen van sensoren. Het horloge is zeer makkelijk te bedienen met de vier knoppen op de zijkanten. Doorheen de pagina’s bladeren wijst zichzelf uit en dat is een sterk pluspunt. Wat wel opviel is dat de iD Tri soms bij het starten van de training niet meteen een GPS- signaal vindt. Even wachten en opnieuw proberen was de boodschap. Op zich geen groot probleem, want als je de training toch meteen start pikt die meteen het GPS-signaal op bij gebruik. Na de training krijg je meteen op het scherm een samenvatting en je kan deze ook analyseren via de Sigma Link app of de Sigma Data Center software. Uiteraard kan ook alles gesynchroniseerd worden met externe apps zoals Strava enTrainingpeaks. Een looptochtje leerde ons dat de waardes die na de training verschenen gelijkaardig zijn met andere toestellen. Op gebied van correctheid kunnen we dus stellen dat de Sigma zeer goed scoort op prijs/ kwaliteit.

Crash alert

Iets nieuws wat Sigma lanceert met dit horloge is het crash alert. De iD Tri herkent een val en geeft de sporter dertig seconden de tijd om te bevestigen of je in orde bent, zoniet wordt er een SMS gestuurd naar het noodcontact dat je via de Sigma Link app hebt opgegeven. We hebben een noodnummer ingegeven en de test-SMS laten versturen alles werkte perfect. Tot een crash kwam het echter niet, dus dit hebben we nog niet kunnen testen.

Conclusie

De Sigma ID- Tri is een bijzonder compleet sporthorloge voor een heel scherpe prijs. Daar waar je bij concurrenten al snel meer dan 250 euro moet neertellen voor een sporthorloge met vergelijkbare mogelijkheden, blijft de Sigma ver onder de tweehonderd euro. Dit horloge is ideaal voor multi-sporters omdat je gemakkelijk verschillende sporten kan combineren. De iD- Tri heeft echter geen touchscreen en ziet er iets minder modern uit. De technologie en lay-out van de apps zijn niet de allernieuwste en ook aan de smart notificaties (die je niet in één keer kan wegklikken) moet nog gewerkt worden, maar qua prestaties mag deze Sigma ID TRI er zeker en vast zijn.

Alle details van de Sigma iD Tri vind je op de website van Sigma.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE