100% Getest: Skinfit Klima Windblock Zip Shirt

Skinfit is een Oostenrijks bedrijf dat zijn roots in het triatlon heeft, vandaar dat Skinfit met zijn producten een breed inzetbereik nastreeft. En aangezien het in Oostenrijk in de winter redelijk koud kan zijn, is de kleding- en accessoirefabrikant een referentie in dat vakgebied.

03/01/2018 - Tekst: Bart De Schampheleire

Voor zijn 89 euro ziet het Klima Windblock Zip Shirt er in eerste instantie niet spectacultair uit. Het afwerkingsniveau is wel hoog met nette, plat gestikte naden, een prima snit, mouwuiteinden die perfect op de polsen aansluiten en een iets hogere kraag. Het frontpaneel met twee lagen stof is echter veel kleiner dan dat van concurrerende producten (die hebben meestal een compleet frontpaneel van een winddichte stof), het ritsje loopt wel heel hoog door (zal dat straks niet irriteren in de hals?) en het hoofdweefsel is zo dun en ‘open’ geweven dat je er los doorheen kijkt. En dit moet dus een warm en functioneel sportonderhemd zijn, hmmmm?

“The proof of the pudding is in the eating” zeggen de Engelsen, een spreekwoord dat niks anders is dan een strijd tegen vooroordelen en een pleidooi om pas te oordelen als je een product daadwerkelijk gebruikt of geproefd hebt. En dan geef je zo’n Skinfit Windblock Zip Shirt toch een compleet andere beoordeling. Het eerste contact met de huid is minder zacht dan bij veel andere onderhemden waardoor je aanvankelijk de vrees hebt dat de boel straks gaat beginnen jeuken. Niets van dat evenwel want in plaats van op jeuk word je al snel op warmte en comfort getrakteerd. De heel open geweven combinatie van 99% polypropyleen en 1 elastaan biedt verrassend veel warmte hoewel het zweet heel snel en efficiënt wordt afgevoerd. De rits irriteert niet in de hals, maar draag je over het ondershirt een koerstrui met lange mouwen en daar bovenop nog eens een windvestje, dan kunnen die drie ritsen boven mekaar wel voor wat gerammel, geritsel en druk zorgen. Wil je besparen op dat (mouwloos) windvestje, dan opteer je beter voor het Klima Windblock Zip Shirt Plus dat voor 119 euro wel een volledige winddicht frontpaneel heeft. Het kleine winddichte paneel op de borst van het Klima Windblock Zip Shirt volstaat op frisse dagen in het voor- en najaar, maar is niet warm genoeg als de thermometer onder het nulpunt duikt. Het rugpand is een paar centimeter langer dan het frontpaneel waardoor de pasvorm afgestemd is op fietsers die voorovergebogen op de fiets zitten. Handig is dat het shirt amper zweet opneemt, daardoor ook weinig geurtjes vasthoudt en zich gemakkelijk laat wassen. Tussen twee etappes van een meerdaagse winterkoers een handwasje volstaat en omdat het onderhemd zo weinig vocht vasthoudt is het ook in een wip weer droog.

SkinFit producten koop je online of bij een gespecialiseerde dealer (drie in Vlaanderen, één in Wallonië). Dat laatste lijkt me sowieso de betere optie want het is pas als je een SkinFit Klima Windblock Zip Shirt gepast en gedragen hebt, dat je weet wat het voor je kan doen. Alle skinfit dealers en alle skinfit producten vind je hier.

Tags:

Gerelateerde artikels

Getest 100% Getest: E-vers Primo
04/11/2019 - Frederik Backelandt

100% Getest: E-vers Primo

Het aantal fietsschoenen dat de voorbije jaren de richting van onze redactie uitkwam, is niet te tellen. Zo nu en dan zit daar dan een paar tussen dat op de nodige ‘ooooh’s’ of ‘aaaah’s’ kan rekenen. Schoenen die doen wat ze moeten doen, maar ook dat tikkeltje extra hebben. De Primo’s van het Duitse merk E-vers hebben dat extraatje. Na ruim duizend testkilometers met een paar witte Primo’s kunnen we (eindelijk) tot een enkele duidelijke conclusies komen.

Getest Sneller dan verwacht: Sram Force eTap AXS
03/04/2019 - Bart De Schampheleire

Sneller dan verwacht: Sram Force eTap AXS

Sinds het najaar van 2018 reden al enkele profrenners op prototypes van Srams nieuwe 12-speed onderdelengroep, op dat moment nog met afgeplakte logo’s. Ondertussen is de RED eTap AXS al een poosje gelanceerd. En hoewel we ons wel degelijk aan een budgetvriendelijkere Force eTap AXS variant verwachtten, hadden we niet gedacht dat die al zo snel op de RED zou volgen. Maar vanaf vandaag is Force eTap AXS commercieel beschikbaar en Grinta! kon er al mee testen in en rond Girona.