100% Getest: Specialized Power Comp Mimic

Een zadel dat vrouwen een pijnvrije fietstocht belooft? En dan gaat het niet alleen over een pijnlijke kont, maar ook over een taboe in het peloton: gevoelloze of opzwellende 'lady parts' waar nogal wat vrouwen last van hebben. Zo erg dat sommigen zelfs een operatie overwegen. Kan een zadel de belofte om die problemen weg te nemen, waarmaken?

02/05/2019 - Tekst: Joyce Verdonck

Nabootsen

E Specialized komt met de Mimic-technologie op de proppen. To mimic is Engels voor nabootsen, imiteren. Door twee types schuim te gebruiken, bootst Specialized de perfecte druk na die het beste aansluit op je lichaam. Een zacht schuim vooraan dat ervoor moet zorgen dat de bloedtoevoer naar de schaamlippen niet wordt afgesneden. Een harder schuim achteraan om je zitbeentjes te ondersteunen. En in het midden geen volledige uitsparing, maar een kleine uitdieping, ook in zacht schuim.

Bye bye, pletwals

Ik ben er in ieder geval wild van. Moest ik bij ritten van boven de honderd kilometer normaal regelmatig eens op de trappers gaan staan om de druk op gevoelige plaatsen weg te nemen, kon ik nu mooi in het zadel blijven zitten. Zonder na de rit het gevoel te hebben dat mijn onderstel tussen een pletwals had gezeten.

De details van het zadel vind je op de site van Specialized.

Liever een korte plezante dan een lange ambetante

Fan ben ik ook van de korte, smalle neus van het zadel. Een Power-zadel van Specialized is drie centimeter korter dan een doorsnee zadel, let daar dus op bij de montage van het zadel en doe het nodige om je fietshouding gelijk te houden. Door die kortere zadelpunt verdwijnt de neiging om tijdens het fietsen continu naar voor te schuiven. Bovendien ervaar je als vrouw met iets steviger billen ook minder wrijving, omdat de punt tussen je benen is verdwenen. Tot slot is de achterzijde van het zadel ook nog eens vrij breed, wat alles samen voor een stabiele zit zorgt.

Drie breedtes

De Power Comp met Mimic weegt 220 gram en heeft een onderkant van kunststof en rails in Cro-Mo. Het kost 92,90 euro. Het zadel is er in drie verschillende breedtes: 143, 155 of 168 mm. De zadelbreedte wordt trouwens niet bepaald door de breedte van je derrière, maar wel door de afstand tussen de zitbotjes. Die afstand kan je in de winkel laten opmeten.

Vier modellen

Er zijn nog drie duurdere versies van het zadel, met de S-Works Power als topmodel (309,90 euro), maar dan krijg je er wel een licht zadel van 170 gram voor met een volledig onderstel en rails in carbon dat zowel geschikt is voor racefiets, mountainbike als tijdritfiets.

Tags:

Gerelateerde artikels

Getest 100% Getest: Cannondale Topstone Carbon Ultegra RX
04/01/2020 - Redactie

100% Getest: Cannondale Topstone Carbon Ultegra RX

De verkiezing Racefiets van het Jaar – Powered by Grinta! staat open voor alle racefietsen, gravelbikes of crossfietsen met een krom stuur en een maximumprijs van 5.999 euro. Basso stuurde vorig jaar de Palta gravelbike in, Cannondale leverde voor de verkiezing van dit jaar de Topstone Carbon Ultegra RX aan. De Basso Palta won vorig jaar niet, dit jaar wint ook de Cannondale Topstone Carbon Ultegra RX niet. Al wil dat niet zeggen dat we daarom iets tegen gravelbikes hebben...