100% Getest: Spit 'n Shine Chain Cleaner

Het goed onderhoud van je ketting begint bij het regelmatig ontvetten van de complete aandrijving, simpelweg omdat je op vuil niet kunt smeren. Onder het label Spit ’n Shine brengt Velda Cable Technics uit Ronse een volledige lijn onderhoudsproducten voor de fiets op de markt. Wij testten de Chain Cleaner.

07/07/2018 - Tekst: Bart De Schampheleire

De aandrijving van je fiets regelmatig ontvetten is de basis om de ketting daarna weer in te oliën, al is de slinger de voorbije jaren jammer genoeg een tikkeltje door geslagen. Al te veel reinigingsproducten en ontvetters zijn zo agressief dat ze bij overvloedig gebruik ook de afdichtingen van de lagers van de fiets (trapas, naven,…) aantasten om daarna het lagervet zoetjes aan op te lossen. Met droog lopende lagers en mogelijke lagerschade tot gevolg. Wees dus met moderne ontvetters niet te kwistig.

Het risico dat je met de Spit ’n Shine Chain Cleaner meteen grote schade aanricht is gering want de ontvetter is zeker niet de agressiefste die je momenteel kunt kopen. Je kan de Spit ’n Shine Chain Cleaner in een speciaal ‘kettingschoonmaakbakje’ (een 22-letterwoord, onthou dat maar voor scrabble en andere woordspelletjes!), ik gebruik kettingreiniger nog altijd het liefst op de gouwe ouwe manier: aanbrengen met een verfkwast. Omdat Spit ’n Shine Chain Cleaner niet al te agressief is, doe je er goed aan om het product met de kwast een beetje in te masseren waarna je de fiets wast en nadien fiets + aandrijving schoon spoelt.

Spit ’n Shine Chain Cleaner doet wat ie moet doen, alleen is het jammer dat het product niet biologisch afbreekbaar is. Want op de verpakking staat wel ‘Voorkom lozing in het milieu’, mij lijkt het niet zo evident om dat te voorkomen als je gewoon in je tuin het onderhoud van je fiets doet. Velda Cable Technics werkt wel aan een lijn biologisch afbreekbare onderhoudsproducten voor de fiets.

Op de website van de fabrikant valt er momenteel jammer genoeg niet veel te zien.

Tags:

Gerelateerde artikels

Getest 100% Getest tijdens Offgrid Gravel Series: Canyon Grail CF SLX 8.0 Di2
26/03/2018 - Bart De Schampheleire

100% Getest tijdens Offgrid Gravel Series: Canyon Grail CF SLX 8.0 Di2

In de ochtendlijke kilte staan driehonderd gravelrijders aan te schuiven om hun stuurbordje op te halen voor de eerste race van de Offgrid Gravel Series in Nederlands Limburg. De gesprekjes gaan over het weer en de manier waarop je als gravelrijder gekleed hoort te gaan: met baggy trousers en een petje onder de helm, klepje naar boven. Tot ik de Canyon Grail CF SLX 8.0 Di2 met gespeelde nonchalance tegen een dranghek parkeer en IEDEREEN wil weten hoe die nagelnieuwe fiets met het opmerkelijke Hover-stuur rijdt. “Ik zou het niet weten want dit is mijn allereerste rit op deze fiets. Vraag het over honderd kilometer nog een keer.”