Deel dit artikel:

100% Getest: sportvoeding 3Action – Amacx – Enervit

Sportvoeding is er in zoveel soorten en maten en smaken en vormen dat je ze onmogelijk allemaal kunt testen. Uit onze rijkelijk gevulde voorraadkast pakten we niettemin drie producten die op een of andere manier de aandacht trokken.

3Action Hydration Tabs: handige (reis)oplossing
De Hydration Tabs van 3Action zijn bruistabletten waarmee je in een handomdraai een frisse sportdrank maakt. Geen energiedrank, wel een dorstlesser zonder calorieën maar met natrium, kalium, magnesium, calcium en chloride erin, zodat je tijdens het sporten de belangrijkste mineralen kunt aanvullen. Bereiding is zo gemakkelijk als je maar kunt wensen. Geen gedoe met maatschapjes, poederwolken die uit een verpakking ontsnappen, maar gewoon een bruistablet in een met water gevulde bidon werpen, naargelang je smaak eentje van 500 ml of van 750 ml, en ziedaar je dorstlesser.

In een buisje zitten 20 tabletten en die vallen op als bijzonder handig om mee te nemen. Het buisje neemt ook weinig plaats in en is dus ideaal als reisoplossing: altijd een dorstlesser bij de hand!


Amacx Fast Bar: niet te snel, niet te langzaam
Vorig jaar in de zomer kregen we twee doosjes opgestuurd met elk 12 stuks Amacx Fast Bar daarin: een doosje in de smaak Vanilla en eentje in de smaak Orange. ‘Soft crunchy bite’ staat er op de verpakking van deze sportvoeding, en precies daarom zijn de Amacx bars niet de zoveelste variatie op het begrip energiereep. In plaats van de gewoonlijke granen zijn hier amandelen het hoofdbestanddeel en dat zorgt voor een aangename textuur, bereidwillig taai zouden we zeggen, zodat je lekker een eindje kunt kauwen terwijl de energierijke materie stelselmatig smelt in je mond. Niet te snel, niet te langzaam. De smaken Vanilla en Orange ontlopen elkaar niet veel in lekkerheidsgehalte. Als dat nog geen Nederlands woord was, dan is het er nu wel een.

Zoals zowat alle sportvoeding zijn ook deze exploten van Amacx zoet tot zeer zoet te noemen, maar dat kan ook moeilijk anders als achtereenvolgens suiker, oligofructose, maltodextrine en Palatinose (in die volgorde na amandel) de samenstellende delen zijn van de Fast Bars.

Wij dronken er dan ook lustig op los bij elke hap Fast Bar, liefst klaar water. Niettemin blijven de Fast Bars prominent deel uitmaken van onze rijkelijk gevulde voorraadkast, want de compacte repen van 45 gram leveren elk 22 gram koolhydraten, 16 gram suikers en 5 gram eiwitten, goed voor 198 kcal per reep.

Enervit Isotonic Drink: zurig maar licht
Met een bus van 420 gram oplospoeder doe je altijd een hele poos, althans, we zullen voor onszelf blijven spreken. We volgen namelijk niet altijd de aanbevolen dosering op een verpakking, omdat die vaak aan de zoete kant is, of omdat we niet teveel onnodige koolhydraten willen binnenkrijgen bij een voorziene rustige training. Ook uit de bus Enervit Isotonic Drink haalden we meer bidons dan de 14 die op de verpakking aangegeven staan. Akkoord, dan heb je geen isotone drank meer (want daarvoor dien je de aangegeven dosering te gebruiken), maar we hoeven ook de Ronde van Vlaanderen niet meer te winnen, ergo: so what.

De Isotonic Drink in de smaak Orange is ietwat zurig van smaak, en dat gaf ons bij elke eerste slok weer die herkenning van effe een prik in de keel. Het drankje is wel zo licht van gewicht dat het niet op je maag komt te liggen en daarom bleef de Isotonic Drink zo lang de voorraad strekte onze go-to dorstlesser. Tegen het einde van de voorraad bleek het poeder van Italiaanse origine (Enervit = Milaan) wel klontergevoelig: het poeder koekte aan in de bus en er moest geschraapt worden om het maatschepje vol te krijgen. Eens er contact ontstond met water, losten de poederkorrels moeiteloos op. Enervit stopte naast de gebruikelijke suikers (26 gram per 500 ml product) ook nog thiamine, riboflavine, niacine en pantotheenzuur in de Isotonic Drink, ingrediënten die beter bekend zijn als vitamine B1, B2, B3 en B5. En dan kan ook vitamine C niet ontbreken natuurlijk (18 mg per 500 ml product). We hebben van hen die het kunnen weten gehoord dat je bij een natuurlijke, evenwichtige voeding al ruim genoeg van dergelijke vitamines binnenkrijgt, maar onder het motto baat het niet dan schaadt het niet geeft het ons toch een veilig gevoel om ze een beetje extra binnen te krijgen.