100% Getest: Tacx spatbord race

“Een nieuwe regenzone trekt vandaag van west naar oost over het land.” Tijd voor een spatbordje dus en dat heeft Tacx ook in het gamma.

04/03/2019 - Tekst: Bart De Schampheleire

Tacx heeft onnoemelijk veel ervaring met de verwerking van kunststof, logisch dus dat het Nederlandse bedrijf dat inmiddels door Garmin werd overgenomen ook spatbordjes in het aanbod heeft. Te koop in een MTB-versie voor 19,99 euro en in een race-variant van 17,99 euro testten wij het racespatbord.

Het spatbord zelf is 25 centimeter lang, heeft een nadrukkelijk gebolde vorm en is op zijn breedst 66 millimeter breed. Je klikt het spatbord op een kunststof beugel die je met twee bouten op de zadelrail monteert. De montagebeugel past op zadels met een ronde of ovalen rail van 7 of 9 millimeter en heeft twee sleuven zodat je naast het spatbord (dat in de bovenste montagesleuf wordt bevestigd) ook nog een zadeltasje of een GoPro houder kunt monteren. Dat je twee accessoires op één montagebeugel kunt bevestigen is handig, dat het zadeltasje of de GoPro camera onder het spatbord hangt is een stuk minder interessant want daar vangen die spullen uiteraard al het water en vuil dat de achterband opwerpt.

De bescherming van het Tacx spatbord is heel matig en vergelijkbaar met een As-Saver die je onder de zadelrail klikt. Dergelijke hoog gemonteerde spatborden helpen een beetje om je achterwerk en onderrug te beschermen (bye bye bruine modderstreep op je onderrug!), maar omdat het spatbord zo hoog gemonteerd is krijgen de billen, knieholtes en kuiten nog steeds de volle laag. Wil je jezelf echt goed beschermen tegen water dat vanaf de weg opspat, dan moet je het vocht zo dicht mogelijk boven de banden afblokken. Het Tacx spatbord schuift en klikt jammer genoeg ook heel stroef in de houder, een euvel dat we met een wolkje siliconespray wel konden aanpakken.

Conclusie

Nee, we zijn niet echt fan van het Tacx-spatbord, vooral omdat deze hele categorie van spatborden (As-Saver en alle afgeleiden zoals de CloseTheGap CoverMyBack) een heel beperkte bescherming tegen het opspattende water biedt. 17,99 euro is om die reden eigenlijk veel geld want voor even veel euro’s koop je een BBB RoadCatcher II die vlak boven het achterwiel veel meer opspattend water tegenhoudt en die op de zadelrail alle ruimte vrij laat om andere accessoires (zadeltasje, GoPro) te monteren. En boven het spatbord gemonteerd hangen die accessoires dan ook lekker droog…

Hier vind je alle details van het Tacx Spatbord.

Tags:

Gerelateerde artikels

Getest 100% Getest: Shimano XTR 12-speed
24/12/2018 - Bart De Schampheleire

100% Getest: Shimano XTR 12-speed

Nadat Sram in 2016 met de Eagle 1x12 aandrijving voor mountainbikes op de proppen kwam kon je al met je ellebogen aanvoelen dat 12-speed zowel off-road als op de weg de nieuwe norm zou worden. Campagnolo heeft zijn 12-speed racegroepen al in het peloton en ook Sram heeft een prototype 12-speed onderdelengroep op de weg. Shimano heeft voor de wielrenners nog niet in zijn 12-speed kaarten laten kijken, maar stelde eind mei wel zijn XTR 12-speed mountainbikegroep voor. En die hebben we eens flink aan de tand gevoeld.