100% Getest: Time Xpresso 10

Met de Xpro reeks stelde Time onlangs een nieuw gamma racepedalen voor, wij kregen van Time-importeur Codagex nog een paar Xpresso 10 pedalen in test. Pedalen die beslist niet slecht presteerden.

29/04/2018 - Tekst: Bart De Schampheleire

Tot voor kort stond de adviesprijs van de Xpresso 10 racepedalen nog op 159,95 euro, maar met de komst van het Xpro gamma biedt Time in zijn eigen webshop al flinke kortingen op de Xpresso pedalen. Zo kan je de Xpresso 10 al voor 110 euro aanschaffen en dat is toch een mooie prijs voor een stel pedalen van honderd gram per stuk.

Time stond al vanaf dag één bekend omwille van zijn soepele in- en uitstap en de riante zijdelingse speling. Dat is bij de Xpresso 10 pedalen niet anders, met dank aan het iClic systeem dat gebruik maakt van een bladveer. De spanning op die veer is met een platte schroevendraaier in drie niveaus instelbaar. Daarmee verhoog of verlaag je de zijdelingse kracht die je met je hak moet uitoefenen om uit te klikken. Het inklikken zelf gaat altijd moeiteloos omdat de iClic bladveer in ‘geopende stand’ klaar staat om het schoenplaatje te ontvangen. Bij een SPD-SL of Look pedaal moet je het schoenplaatje krachtig naar beneden drukken omdat je de klem en de veer (achteraan het pedaal te vinden) moet open drukken om het schoenplaatje te laten passeren. Niks van dat bij Time iClic want van zodra het schoenplaatje de bladveer aantikt, klapt het klemsysteem dicht en zit je vast.

Ondanks de stalen as is het Time Xpresso 10 pedaal heel licht (honderd gram per stuk). Handig is dat je met de schoenplaatjes de Q-factor kunt aanpassen. Monteer je schoenplaatje 1 links en schoenplaatje 2 rechts, dan bekom je een Q-factor van 51,7 mm. Maar monteer je schoenplaatje 1 rechts en schoenplaatje 2 links, dan stijgt de Q-factor met 2,5 mm naar 54,3 mm. De stabiliteit op het pedaal is prima en ondanks het compleet andere aanvoelen, kon ik heel snel wennen aan de Time pedalen. Omdat het schoenplaatje een beetje gebogen is, blijft de afstand tussen de pedaalas en de schoenzool heel klein. Dat is gunstig over de overbrenging van de trapkracht en komt de bochtenvrijheid ten goede.

Minpuntjes zijn er jammer genoeg ook. Zo zijn de grote schoenplaatjes van een heel harde kunststof gemaakt zodat je er niet zo comfortabel op stapt (OK, fietsschoenen zijn niet gemaakt om marathons te lopen, maar toch) en de hoekjes van de schoenplaatjes gevoelig zijn voor krassen en breuken. Tweede minpuntje is dat het pedaallichaam ondanks de metalen inzetstukken op het pedaaloppervlak er vrij snel ‘gebruikt en versleten’ uitzien.

Onbekend is ook in dit geval onbemind. Want hoewel je de Time pedalen nog slechts zelden in het peloton aantreft, hebben ze wel degelijk hun waarde. De lagering is goed, de stabiliteit van de schoen op het pedaal prima, de aandacht voor de ergonomie groot (zijdelingse speling + instelbare Q-factor) en de souplesse bij het in- en uitklikken verbluffend. En nu Time de prijzen wat laat zakken neem je die paar minpuntjes (slijtagesporen op schoenplaatjes en pedaallichaam) voor lief.

Alle details van de Time Xpresso 10 pedalen vind je op deze pagina.

Tags:

Gerelateerde artikels

Productnieuws Mavic eert Sean Kelly met Limited Edition kleding
05/03/2019 - Bart De Schampheleire

Mavic eert Sean Kelly met Limited Edition kleding

Liefst achttien jaar was Sean Kelly beroepswielrenner en in die periode slaagde de roodharige Ier er in om 193 koersen te winnen. Met overwinningen in Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Milaan-Sanremo bewees Kelly een klassiekerspecialist te zijn, maar hij won even goed zeven keer Parijs-Nice en stoof met zijn bliksemsnel eindschot naar ritzeges in nagenoeg alle grote rondes. Met een Limited Edition kledinglijn brengt Mavic nu hulde aan de Ier die als commentator nog altijd mee reist met de koers.

Productnieuws Decathlon lanceert met VAN RYSEL nieuw racemerk
25/01/2019 - Bart De Schampheleire

Decathlon lanceert met VAN RYSEL nieuw racemerk

Opmerkelijke aanwezige vorig weekend op Velofollies was Decathlon, al stond de Noord-Franse gigant er niet zomaar. Nadat Decathlon de mountainbikes al allemaal onder de merknaam Rockrider onderbracht en alle recreatieve fietsen onder de noemer Triban vallen, werd nu ook het racegamma aangepakt. Zoek voor de sportieve racefietsen, kleding en accessoires niet langer naar de merknaam B’Twin want voortaan heten al die spullen VAN RYSEL.