100% Getest: Zes outfits voor de winter. Santini

Uiteraard kan het Italiaanse Santini je van kop tot teen wapenen tegen alle mogelijke winterse omstandigheden. Vandaag beperken we ons echter enkel tot het Vega Xtreme Jacket (230 euro) en de bijhorende Vega Thermal Bib Tights (150 euro).

11/01/2019 - Tekst: Frederik Backelandt // Foto's: David Stockman

Koude primavera

Santini is nog altijd een klinkende naam in het wielerpeloton. Het voorziet niet alleen de podiumtruien van alle nieuwe wereldkampioenen, het sponsort ook de WorldTour-ploeg Trek-Segafredo van Jasper Stuyven, John Degenkolb en Edward Theuns. Volgens Santini werd het Vega Xtreme Jacket net ontwikkeld in samenspraak met de renners van Trek-Segafredo die voor het eerst met de jas uitpakten in Milaan-Sanremo van vorig jaar. Het was toen pijnlijk koud bij la partenza in Milaan en de stoet moest zich in de miezerende ijsregen door de Povlakte een weg banen. Ik kan me best voorstellen dat de renners toen opgezet waren met het Vega Xtreme Jacket. In die omstandigheden moet het product de nodige adelbrieven hebben verzameld. Santini promoot de jas voortaan als dé winterjas voor de meest extreme winterse weersomstandigheden. Iets van aan? Iets van aan.

Pluizig dekentje

Van vijf graden beneden het vriespunt tot acht graden erboven: in die zone zou de Vega Xtreme het best moeten renderen. Met dank aan de Polartec-stof vanbinnen en de Windbloc-technologie aan de buitenzijde. Wij namen meermaals de proef op de som en ervoeren dat het ademend vermogen van de Vega Xtreme Jacket het best in temperaturen rond het vriespunt presteert. Bij alles boven vijf graden is het al snel zweten geblazen, ook al draag je enkel een baselayer met lange mouwen eronder. De fit van de Vega Xtreme is strak en toch comfortabel, met dank aan de elasticiteit van de gebruikte materialen. Opvallend zijn de stukjes stof met een coating van waterdicht polyurethaan die verwerkt zitten op een paar cruciale plaatsen van het jacket. Aan de manchetten en aan de middelste achterzak (met ritsje), waar je ook onbevreesd je smartphone in kwijt kan, ook al valt er een bui of twee. Overigens nog iets over de mouwen: die zijn vrij lang voor een jack in maat small. Helemaal anders dan wat we bij de MAAP-winteroutfit eerder deze week ervoeren. De kraag is nogal hoog en aan de binnenzijde voorzien van zogenaamd Alpha-stof van Polartec, een soort pluizig dekentje met een wat aparte maar niet onaangename textuur. Qua looks is het allemaal vrij sober. Zwart met een streepje oranje op de schouderpartij, waarbij in de strip reflecterende stippen zijn ingebouwd. Misschien had het allemaal wat gewaagder gemogen, maar tegelijk ziet het er zo ook wel klassevol en vooral tijdloos uit. En Santini zou Santini niet zijn mocht het geen oog hebben voor details. Met als voorbeelden het Italiaans vlagje op de kraag en de ingebouwde ‘ass-saver’ die je uitrolt om je achterwerk tegen opspattend water te beschermen. Al is het soms wel wat vervelend om het lapje stof onder het jacket netjes op te rollen, maar daarmee zijn we al in de categorie ‘muggenziften voor gevorderden’ beland.

De regenflap onderaan het rugpand van het shirt en de eigenzinnige manchetten typeren het jacket.

Broek: beter in regen dan in koude

De Vega Thermal Bib Tights is complementair met het gelijknamige jacket. In de ‘Flashy Orange’-uitvoering – het oranje beperkt zich tot een patroon op de kuit en is ook aanwezig in de mesh bretellen – matcht de broek perfect met het Vega Xtreme Jacket. Geen ritsluiting onderaan de broekspijpen wat bij veel winterbroeken toch wel het geval is. Geen gemis, gewoon een vaststelling. Ook de broek moest gelijktijdig koude en regen verdragen en wat mij betreft scoorde ze net iets minder bij de extreme koude (Santini raadt deze broek aan bij temperaturen vanaf vijf graden Celsius) waar het jacket zich zo sterk weet tegen te wapenen. De Acquazero-behandeling van de broek werpt dus zijn vruchten af: hiermee kan je menig stortbui trotseren. Niets te klagen over het zeemvel: het GiTevo zeemvel met centraal een Twist gel-kern die het comfort beduidend verhoogt.

Conclusie

Eerst en vooral duim omhoog voor de Vega-winterbroek die weliswaar beter in regen dan in (extreme) koude presteert. Vorige winter meende ik het ultieme winterjacket gevonden te hebben: Castelli’s Alpha RoS Jacket (de review lees je hier). Een in alle mogelijke winterse omstandigheden inzetbare jas die een antwoord biedt op extreme koude en grillige winterprikken: zalige gedachte. Ik blijf bij dat standpunt, ook al is Santini’s Vega Xtreme Jacket honderd gram lichter en moet het qua techniciteit niet zoveel onderdoen voor zijn concurrent van eigen bodem. Alpha RoS vind ik net iets prettiger om dragen, nog beter afgewerkt en (vooral) nog allrounder. Ten opzichte van het Alpha RoS Jacket scoort het Vega Xtreme Jacket wél beter qua prijs. 230 euro is nog steeds een smak geld, maar Castelli doet daar nog eens zestig euro bovenop. Dus daar wint Santini het pleit. Santini Vega Xtreme is een kwalitatieve en technische winterjas die nooit een slechte investering zal blijken.

Meer informatie over het Vega Xtreme Jacket vind je hier.

Tags:

Gerelateerde artikels

Getest 1500% Getest tussen Oudenaarde en Straatsburg: gravel spullen
26/07/2018 - Bart De Schampheleire

1500% Getest tussen Oudenaarde en Straatsburg: gravel spullen

Een driedaagse als de rit Oudenaarde-Straatsburg is uiteraard ideaal om een aantal spullen grondig te testen. Komen in dit stuk aan bod: BBB Front Fellow stuurtas, BBB Seat Sidekick zadeltas, B’Twin Frametas 300, Luck Rex schoenen met hoogtecorrectie, Solestar Kontrol inlegzolen, Sportful Bodyfit PRO 12 sokken, Isadore Medio fietsbroek, Rapha Pro Team onderhemd, Isadore Signature fietsshirt, Sportful Bodyfit PRO handschoen, Smith Pivlock Arena fietsbril en Abus Aventor helm. Voeg daar nog de Sigma Rox 12.0 GPS, de Lezyne Super GPS en het Selle Italia SP-01 zadel aan toe en je komt aan vijftien keer honderd procent getest. Da's dus 1.500% Getest, niet?

Getest 100% Getest: Zes outfits voor de winter. Sportful
08/01/2019 - Bart De Schampheleire

100% Getest: Zes outfits voor de winter. Sportful

Heb je met nieuwjaar een flink pak centen verzameld door bij suikernonkels en -tantes op de koffie te gaan, dan kan je dat geld op een bankrekening parkeren of je doet er iets leuks mee. In de wetenschap dat de winter nog lang niet voorbij is, kan je je centjes misschien wel investeren in nieuwe winterkleding. Deze week stellen we op www.grinta.be elke dag een set fietskleding voor de winter voor, vandaag is dat een outfit van Sportful.