Meer dan een 'regenjack'

De Gabba van Castelli hoeft eigenlijk niet veel uitleg. Sinds zijn introductie in 2010 is dit 'slechts-weer-jack' niet alleen de bestseller maar ook het paradepaardje van Castelli. Het Gabba 3 Jersey is de tweede evolutie op de oorspronkelijke Gabba.

12/08/2017 - Tekst: Frederik Backelandt // Foto's: David Stockman/ Tim De Waele

Ik ben een salonfietser, daar maak ik geen geheim van. Is het aan het regenen, dan blijf ik binnen. Begint het te druppelen als ik onderweg ben, dan rep ik me huiswaarts. Het is de aard van het beestje. En misschien ook wel omdat al mijn vorige regenjackets niet helemaal aan mijn verwachtingen – zijnde: droog blijven onder het jack – voldeden. Castelli's Gabba veranderde toch het een en het ander. De Gabba maakte in 2010 zijn intrede in het profpeloton en maakte daar vrij snel furore. Het is een geroemd kledingstuk waarnaar de renners in nare weersomstandigheden grepen en grijpen. Zelfs renners die niet door Castelli gesponsord werden, werden al eens gespot met een Gabba waarvan de logo's met een vette zwarte stift werden gecamoufleerd. Het woord 'game changer' wordt door diverse fabrikanten en marketeers geregeld gebruikt, vaak onterecht. In het geval van de Gabba is dat met recht en reden.

Bescherming
Het Gabba 3 shirt met korte mouwen, is gemaakt van Gore Windstopper X-Lite Plus textiel en droeg ik het voorbije half jaar in nogal wat uiteenlopende weersomstandigheden. Dus lang niet alleen wanneer het regende. Het shirt heeft een windprotector over de volledige lengte van de rits. Dat 'flapje' zorgt voor extra bescherming tegen wind en nattigheid en vind je niet bij de eerste Gabba's. De hoge kraag zorgt ook voor extra bescherming ter hoogte van de hals. Onderaan de achterzakjes vind je telkens drie gaatjes, dit om het vocht beter af te voeren. De langere achterflap van het shirt had je al in de vorige versies en zorgt voor bescherming tegen opspattend water.

Pasvorm
Prehistorische regenjacks blonken niet bepaald uit in hun pasvorm, dat doet dit shirt wel. Ideaal dus voor profs om te gebruiken in koers. En voor ons, gewone stervelingen? Het Gabba 3 shirt gebruik je in alle mogelijke 'zonloze' omstandigheden, of het nu miezert, iets harder regent of gewoon droog maar triestig en bewolkt weer is. Omstandigheden die we in de Lage Landen goed kennen. Onder het Gabba 3 shirt draag je een baselayer, heel simpel. En wil je combineren met armstukken, dan doe je dat naar believen.

Conclusie?
De Gabba is een naam als een klok en deze Gabba 3 versie doet de eerste versies alle eer aan. Het is nog meer aero en er is op nog meer details gelet. De Gabba deed de negatieve connotatie bij het woord 'regenjack' al helemaal vergeten. Het fijne aan het Gabba 3 Jersey is de allround inzetbaarheid ervan. Het is licht (291 gram), aangenaam om dragen, beschermt goed tegen wind en regen en geldt als pasmunt bij heel veel weersomstandigheden. 170 euro kost de Gabba maar je hebt er wel jarenlang plezier van.

  • Meer info vind je hier.

Tags:

Gerelateerde artikels

Getest 100% Getest: Lapierre Xelius SL 700 Disc CP
08/03/2019 - Bart De Schampheleire

100% Getest: Lapierre Xelius SL 700 Disc CP

In 2016 werd de Lapierre Xelius SL 700 in België uitgeroepen tot Race Bike of the Year en de Grinta!-juryleden waren toen onder de indruk van de allround inzetbaarheid van de fiets. Vorig jaar kreeg de Xelius SL een flinke update/upgrade die de fiets volgens Lapierre nog beter maakte. Maar omdat wij dergelijke stellingen niet zomaar geloven, gaven we de Lapierre Xelius SL 700 Disc SP een paar weken flink de sporen.

Getest 100% Getest: Merida Reacto Track 500
17/12/2018 - Bart De Schampheleire

100% Getest: Merida Reacto Track 500

Met de verkoop van baanfietsen zal je als fietsfabrikant geen fortuin verdienen (de doelgroep is en blijft immers klein en baanfietsen slijten amper zodat ze jarenlang meegaan), maar als je géén baanfiets in je aanbod hebt dan hoor je er toch ook niet helemaal bij. Merida heeft de Reacto Track 500 in de catalogus en met die aluminium baanfiets trokken we naar het houten ovaal van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent.