Eentje voor de bucket list: 1.300 km noordwaarts door het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk komt tegenwoordig meestal niet al te positief in het nieuws omwille van de brexit-soap, maar voor fietsers met een beetje zin voor avontuur valt er nu van aan de overkant van het Kanaal wel leuk nieuws te melden. De Great North Trail is een route van 1.327 kilometer die dwars door de UK van zuid naar noord loopt.

05/09/2019 - Tekst: Bart De Schampheleire // Foto's: Cycling UK

De motor achter de Great North Trail is Cycling UK, een organisatie van recreatieve fietsers (de vereniging telt 68.000 leden) die zich al 140 jaar als doel stelt om zo veel mogelijk Britten op de fiets te krijgen. Verwar Cycling UK ds niet met British Cycling, dat is immers de Britse wielerfederatie (onderdeel van de UCI) die zich vooral op de wedstrijdsporters richt.

“We kwamen met de Great North Trail op de proppen omdat we vinden dat er de voorbije decennia veel te weinig inspanningen zijn geleverd om de nationale off-road fietspaden te promoten. Dat is heel jammer, vooral omdat de onverharde paden en de boerenwegels ideaal zijn voor recreatieve fietsers en gezinnen om in alle rust te fietsen. Ver weg van het verkeer en de stedelijke vervuiling”, legt Duncan Dollimore van Cycling UK uit.

Twee mogelijke eindpunten

Cycling UK meldt dat 98% van de in totaal 1327 kilometer lange route over rustige landwegen en onverharde paden loopt, op slechts twee procent van het traject moet je rekening houden met iets drukker verkeer. Voor het grootste deel van het traject raadt Cycling UK een mountainbike aan. Handig aan de route die je van het Peak District in centraal Engeland helemaal tot het noorden van Schotland leidt is dat het traject is opgedeeld in acht routes van 83 tot 260 kilometer. Voor het laatste stuk noordwaarts van de route heb je de keuze tussen Cape Wrath in het noordwesten van Schotland of het veel bekendere John o’Groats in het noordoosten.

Alle details van de route en alle GPX-bestanden van de acht stukken van het traject vind je hier. Is 1.300 kilometer off-road fietsen op Britse bodem iets te veel van het goede, dan is ons eigen rondje van 600 kilometer van Kingston-upon-Hull naar Dover misschien een leuk alternatief. Dat verhaal lees je hier.

Tags:

Gerelateerde artikels

Getest 100% Getest: Shimano XTR 12-speed
24/12/2018 - Bart De Schampheleire

100% Getest: Shimano XTR 12-speed

Nadat Sram in 2016 met de Eagle 1x12 aandrijving voor mountainbikes op de proppen kwam kon je al met je ellebogen aanvoelen dat 12-speed zowel off-road als op de weg de nieuwe norm zou worden. Campagnolo heeft zijn 12-speed racegroepen al in het peloton en ook Sram heeft een prototype 12-speed onderdelengroep op de weg. Shimano heeft voor de wielrenners nog niet in zijn 12-speed kaarten laten kijken, maar stelde eind mei wel zijn XTR 12-speed mountainbikegroep voor. En die hebben we eens flink aan de tand gevoeld.